Maatalous

Viime syksyn perunasato oli yhtä pieni kuin sata vuotta sitten

Maatalous 23.02.2017

Ruis on viljoista ainoa, jonka sato ei kata kotimaan kulutusta.


Jaana Kankaanpää
Viime syksyn perunasato oli satavuotisen satotilastoinnin kymmenenneksi pienin.

Perunaa nostettiin viime syksynä saman verran kuin noin sata vuotta sitten, vuonna 1920, Luonnonvarakeskus Luke tiedottaa viime vuoden satokoosteessaan.

Viime syksyn perunasato oli lähes 600 miljoonaa kiloa. Se kasvoi edellisvuodesta kymmenisen prosenttia, mutta oli silti 2000-luvun pienimpiä ja satavuotisen satohistorian kymmenenneksi pienin

Korkeimmillaan Suomen perunasato oli 1950-luvulla. Huippusato saavutettiin sotien jälkeen vuonna 1948, jolloin se oli kaksi miljardia kiloa.

Viime syksyn 3,6 miljardin kilon viljasadosta riittää vientiin 500 miljoonaa kiloa, Luke laskee.

Ohraa puitiin syksyllä 1,6 miljardia kiloa. Määrä on pysynyt samana neljän viime vuosikymmenen ajan, mutta se on kymmenkertainen sata vuotta sitten korjattuun satoon nähden.

Ohra käytetään lähes täysin kotieläinten rehuksi, lukuun ottamatta mallasohraa.

Kauraa puitiin viljoista toiseksi eniten eli noin miljardi kiloa. Kaurasato on pysynyt samalla tasolla jo noin viisikymmentä vuotta.

Kaurasadosta on viime vuosien aikana keskimäärin 80 miljoonaa kiloa käytetty ruoaksi, lähes 600 miljoonaa kiloa rehuksi ja 350 miljoonaa kiloa viety.

Reilun 800 miljoonan kilon vehnäsadosta elintarviketeollisuus käyttää 250 miljoonaa kiloa. Noin 430 miljoonaa kiloa käytetään maatiloilla rehuna.

Viime syksyn vehnäsadosta arviolta 100 miljoonaa kiloa viedään ulkomaille. Vehnäsato nousi vasta 2000-luvulla nykyiseen tasoonsa.

Ruis on ainoa vilja, jonka tuotanto ei riitä kotimaiseen käyttöön. Viime syksyn noin 87 miljoonan kilon sato jää laskennallisesti 10 miljoonaa kiloa alle vuosittaisen käytön.

Luonnonvarakeskuksen Tilastopalveluiden jokasyksyiseen satotutkimukseen vastattiin ahkerasti. Tietonsa antoi yli 95 prosenttia kaikista kyselyyn kuuluvista tiloista.

Vuonna 2016 satotiedot kysyttiin noin 6 000 tavanomaista ja 600 luomutuotantoa harjoittavalta tilalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit