Maatalous

Viljantuotanto kannatti hyvillä hehtaarisadoilla

Maatalous 28.03.2012

Kun sato oli viime vuonna hyvä, viljan viljelyn tuloskin oli voitollinen. Valtakunnan keskisato sen sijaan ei riitä kannattavaan viljelyyn.


Markku Vuorikari
Antti Mäkisen mallasohraa lastaa kuorma-autoilija Antero Fonsell

Satsaukset määrältään ja laadultaan hyvään satoon kannattivat viime vuonna, ilmenee Pro Agrian Pro Viljelys -tiloilta kokoamista tiedoista.

Erityisesti rukiilla hyvän ja keskimääräisen sadon taloudellisen kannattavuuden ero oli huomattava. 4 700 kilon hehtaarisato tuotti noin 170 euron nettovoiton hehtaarilta.

Valtakunnan keskiarvosadolla, 2 900 kiloa hehtaarilta, tulos sen sijaan oli yli 300 euroa huonompi eli tuotanto oli tappiollista.

Myös rehuohralla nettotulos oli valtakunnan keskiarvosadolla tappiollinen mutta hyvällä sadolla voitollinen.

Parhaan tuloksen tuotti Pro Viljelys -tiloilla mallasohra. Mallasohran hinnat olivat hyvät ja lannoitekustannusten kasvu maltillista.

”Tulokset osoittavat, että kasvinviljelytiloilla vaaditaan kohtalaisen hyvää satoa, jotta päästään kannattavaan tulokseen”, toteaa palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen Pro Agria Keskusten liitosta.

Kannattavan tuloksen saavuttaminen edellyttää viljalla yli 4 000 kilon ja rypsillä 1 200 kilon hehtaarisatoa.

Pro Agria arvioi, että lannoite- ja energiakustannusten nousu jatkuu. Niiden arvioidaan nousevan tulevalla satokaudella korkeammiksi kuin kertaakaan 2000-luvulla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit