Maatalous

Viljasadon arvo putosi viidenneksellä

Maatalous 27.12.2013

Vehnän satonäkymistä huolimatta viljojen kokonaissadon povataan alenevan 1,5 prosenttia 297 miljardiin kiloon.


Markku Vuorikari
ruis tuleentunut puinti kypsä

Kuluvan vuoden Suomen viljasadon arvo putosi noin viidenneksellä, vaikka maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus Tiken arvion mukaan viljaa niitettiin puoli miljardia kiloa viime vuotta enemmän.

Viljan hinnat ovat tulleet kohisten alas. Rehuviljan hinnat ovat halventuneet yli kolmanneksen, vehnän liki neljänneksen ja rukiin 15 prosenttia.

MT:n laskelmien mukaan sadon arvo putosi noin 170 miljoonaa euroa viime satokauden bruttohintaa pienemmäksi.

”Ei mitään yllättävää”

Professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta arvioi, että kuluvan kauden luvuissa ei ole mitään yllättävää. Viljan hinnat ovat laskusta huolimatta hänen mukaansa tyydyttäviä, jos niitä vertaa 2000-luvun alkuun.

Niemen mukaan samantapaisia tuloksia on saatu maatalouden kannattavuuskirjanpidossa. Viljatilojen kannattavuuskerroin pysytteli 0,4:n tuntumassa 2010–2012, mutta on painumassa alle 0,25:een tänä vuonna.

EU:n mittakaavassa viljasato alenee ensi vuonna, vaikka vehnän satonäkymät kohenevat, arvioi ranskalainen Strategie Grains.

Kokonaissaldo pudonnee 1,5 prosentilla 297 miljardiin kiloon.

Etenkin isojen viljamaiden Saksan ja Ranska sekä Tšekin ja Puolan sadot laskevat. Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa vehnäsadon odotetaan kasvavan vielä enemmän ja palaavan tavanomaiseksi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT