Maatalous

Viljatilan viljelykierto vaatii muutakin kuin viljaa

Maatalous 12.01.2016

Monen tilan pelloilla on vuodesta toiseen viljaa. Ei kannattaisi: erikoiskasvit parantaisivat sekä maan rakennetta että tilan taloutta.


Kari Salonen
Yksipuolisen viljanviljelyn voi katkaista esimerkiksi kuminalla.

Viljatiloilla voitaisiin parantaa sekä kannattavuutta että maan rakennetta erikoiskasvien viljelyllä. Viljelykierron monipuolistamiseen kannustetaan torstaina Jokioisilta käynnistyvällä viljelijätilaisuuksien sarjalla, jonka järjestelyissä on mukana sekä viranomaisia että lukuisia viljaketjun yrityksiä.

Kiertueen idea syntyi keskusteluista, joita Viljelijän Bernerin väki kävi Maaseutuviraston (Mavi) ja Pro Agrian edustajien kanssa, kertoo Viljelijän Bernerin markkinointipäällikkö Lasse Matikainen.

"Mavin edustaja käy omassa puheenvuorossaan läpi vaihtoehtoja, joita ympäristökorvaus tuo viljelykiertoon. Lisäksi muistutetaan viljelijöitä tukiuudistuksen myötä tulleesta viljelykiertosuunnitelmasta, joka ympäristökorvaukseen sitoutuneiden pitää palauttaa kuntaan tämän kevään aikana."

Tärkeä osa kannattavuuden parantamisessa on myös maan kasvukunnon parantamisella, Matikainen muistuttaa.

"Sellaisia lohkoja on paljon, joilla maa on niin tiivistynyt, että jotain remonttia on tehtävä. Tiivistymistä voi vähentää jo tuntuvasti ottamalla kiertoon ensin pariksi vuodeksi apilaa tai sinimailasta ja sen jälkeen syyskylvöinen kasvi."

Jos ojituksen kunnostus on tarpeen, siihen on hyvä tilaisuus ennen syysviljan kylvöä.

Monia muitakin vaihtoehtoja viljalle on. Viljelijätilaisuuksissa esille tulevat muun muassa öljy- ja palkokasvit, sokerijuurikas ja kumina, joiden viljelystä ja sadon markkinoinnista tilaisuuksissa käyttävät puheenvuoron alan yritykset.

Jokioisten jälkeen tilaisuuksia järjestetään Vantaalla 21.1., Lapualla 26.1., Kouvolassa 2.2. ja Nivalassa 9.2. Vantaan tilaisuus on ruotsinkielinen.

Tilaisuuksiin voi ilmoittautua joko Maaseutuviraston tai Viljelijän Bernerin nettisivuilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit