Maatalous

Viljelijä: ryhtyisitkö viljelemään pelloillasi bambua?

Bambusta voisi tulla suomalaistiloille uusi erikoiskasvivaihtoehto.
Jari Luokkakallio
Pro Agrian Etelä-Pohjanmaan bambukoe osoittaa, että bambua voi kasvattaa myös Suomen oloissa.

Bambujen kasvattaminen saattaa tarjota erikoistuneelle viljelijälle uuden suuntautumisvaihtoehdon. Näin kaavailee Pro Agria Etelä-Pohjanmaa, joka on käynnistänyt sen kasvattamiseen tähtäävän hankkeen.

Suomen oloja eli erityisesti kylmää kestäviä bambulajeja ja -lajikkeita on olemassa. Tällaisia ovat pohjoisiin ja vuoristo-olosuhteisiin sopeutuneet lajikkeet.

Bambuja kasvatetaan Euroopassa sekä syötäväksi että muuhunkin käyttöön: koristekasveiksi, huonekalu- ja parkettiteollisuudelle ja kuiduksi.

Pro Agria Etelä-Pohjanmaan Bambua pandalle -hankkeessa selvitetään, miten rehu- ja ravintokäyttöön soveltuvat kylmänkestävät bambut menestyvyvät Etelä-Pohjanmaalla. Samalla kartoitetaan bambun viljelyn perusteita eri olosuhteissa, kuten avomaalla, muovitunneleissa, kausihuoneissa, kasvihuoneissa sekä myös sisäkasvatuksena.

Kolmivuotisessa hankkeessa perustetaan kymmenen koeviljelmää.

"Tämä on meidän osaamiselle mielenkiintoinen uusi avaus", kommentoi Pro Agria Etelä-Pohjanmaan toimitusjohtaja Hannu Haapala.

Koeviljelmillä testattavat lajikkeet ovat normaalisti 3000–4500 metrin korkeudessa kasvavia vuoristobambulajeja.

Parhaat vuoristolajit kestävät parhaimmillaan lähes 30 asteen pakkasta.

Mikään uusi tuttavuus bambu ei Suomessakaan ole. Pro Agria Etelä-Pohjanmaan asiantuntija Jari Luokkakallio kertoo, että niitä kasvatetaan kotipuutarhoissa Oulun korkeudelle saakka.

Hankkeella on yhteys myös Ähtärin eläinpuiston lähivuosina rakennettavaan Aasia-alueeseen ja pyrkimyksiin saada Suomeen ensimmäinen jättiläispandapariskunta Kiinasta.

Pääosa jättiläispandan tarvitsemasta bambusta kasvatettaisiin jatkossakin pääasiassa muualla Euroopassa. Suomalainen bambu voisi kuitenkin täydentää sen ravintoa.

Jättiläispanda voi syödä vuorokaudessa jopa 60 kiloa bambua.

Lue lisää

Katso video: Ähtäriläinen lähibambu maistui Lumille ja Pyrylle – "Ähtärin pandojen pääruokana pysyy silti Hollannissa kasvanut bambu"

KSML: Bambun koeviljelystä lupaavia tuloksia – vuodessa löytyi useita Suomen talven kestäviä lajikkeita

Uudet kasvit valtaavat alaa

Pro Agria: "Nyt on mielenkiinto herännyt kovin myöhään" – lähiruokatori Farmarin oheistapahtumana on tervetullut