Maatalous

Viljelijän suosikkityöt ovat raskaita, mutta antoisia – "Syntymän ihme säväyttää aina"

Mielekkäässä työssä on kyse hallinnan tunteesta, sanoo asiantuntija. Emolehmätilan isännälle yllätyksetkin tuottavat iloa: vauhtia ja vaaratilanteita riittää.
Sanne Katainen
Uusi elämä sävähdyttää arjen keskelläkin. Tämä kevät on mennyt Salmensuun tilalla hyvin. Tilalle on saatu kahdet elävät kaksoset. ”Tilanne on plus yksi, eli vasikoita on yksi enemmän kuin poikineita lehmiä”, Antti iloitsee. Poikimisen jälkeen emo pääsee vasikkansa kanssa kahdeksi yöksi hoitokarsinaan, yhdessäolo vahvistaa leimautumista.

Poikimakausi on kiireistä ja stressaavaa aikaa – mutta antoisaa. Salmensuun tilalla Sauvossa kasvatetaan lihakarjaa. Tänä keväänä vasikoita on syntynyt jo 120.

"Syntymän ihme säväyttää aina", kertoo tilan isäntä Antti Toivonen. Emäntä Mari Toivonen keskittyy enemmän paperitöihin, mutta hänellekin poikimakausi on tervetullutta vaihtelua. Maatalousyhtymässä on mukana veli Tero Toivonen.

MT:n tekemässä kyselyssä ikävimmiksi töiksi koettiin byrokratiaan liittyvät työt. Kyselyyn vastasi 202 lukijaa. Miksi paperityöt koetaan raskaammiksi kuin pitkät päivät pellolla traktorin ratissa?

Heikko taloudellinen kannattavuus syö intoa, mutta se ei ole ainoa mielekkyyteen vaikuttava asia. Mielekkäässä työssä on kyse hallinnan tunteesta, kertoo maatalousalan työterveyshuollon johtava asiantuntija Jalmari Heikkonen Työterveyslaitokselta.

Byrokratia voi järkyttää hallinnan ja turvallisuuden tunnetta. Stressaa, jos kokee, ettei oma työ ole omissa käsissä.

"Uusilla maatalousyrittäjillä ei välttämättä ole samaa kuormitusta, koska he ovat jo tottuneet siihen, että byrokratia kuuluu maataloustöihin. "

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että luonnonläheisyys ja eläinten kanssa tekeminen ovat tärkeitä syitä ryhtyä maatalousyrittäjiksi, Heikkonen mainitsee. MT:n kyselyn vastauksissa näkyi luonnon ja eläinten merkitys: oraan nousu, pimeän kauden väistyminen, iltaruokiaan syövät lehmät.

"Mielekkäällä työllä on tavoite ja tarkoitus. Se palkitsee, vie eteenpäin ja antaa henkisen tyydytyksen", Heikkonen pohtii.

Maatalousyrittäjinä menestyvät ne, jotka osaavat johtaa tilaa hyvin, Heikkonen summaa. "Työ on erittäin monipuolista. Pitää tehdä päätöksiä ja pystyä auttamaan ja tukemaan myös muita."

Salmensuun tilalla apuna poikimakaudellakin on luotettava karjanhoitaja. Antti ja Tero Toivonen hoitavat illat, työntekijä aamut. Aiemmin Antti Toivonen hoiti molemmat. Yö meni kuitenkin sängyssä pyöriskelyksi. Työ taas ei suju, jos ei nuku. "Poikimakaudella tärkeää hyvän hoitamisen ja valvonnan lisäksi on nukkuminen."

Levosta huolehtiminen on tärkeää, allekirjoittaa Heikkonen. Helmasynti yrittäjillä on itsensä unohtaminen.

"Koneesta pidetään huolta, mutta kuvitellaan, että omat voimavarat ovat ehtymättömiä. Yrityksen menestyminen on kiinni siitä, miten yrittäjä jaksaa."

Myös pettymyksiä pitää kestää. "On hyvä olla optimisti, mutta myös realisti."

Eniten Salmensuun tilan isäntä saa virtaa siitä, kun pystyy tekemään asiat paremmin kuin aikaisemmin.

"Nautin emolehmätilan isännöinnistä, vauhtia ja vaaratilanteita riittää. Lehmät karkaavat ja sattuu kaikenlaista. Tässä on ikuisen uuden oppimisen koulu meneillään."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Me on yritetty sanoo, että me ei huiputeta" – Paikallinen sopiminen onnistuu vain, jos on luottamusta

Selvitys: Homeongelmia ei pääse pakoon metsässäkään – sairastumispiikki keväisin

Viljelijöiden kanssa työskenteleville julkaistiin opas maatalousyrittäjien työhyvinvoinnin tukemiseen