Maatalous

Virikehäkkimunia liikaa – tuottajahinta luisuu

Virikehäkkien munista on nyt ylituotantoa. Parhaiten kauppansa tekevät erikoismunat ja erityyppiset munajalosteet.
Jaana Kankaanpää
Ylitarjonta laskee nyt virikehäkkimunien tuottajahintaa. Kananmunien arvostus on kasvanut, mutta kuluttajat suosivat yhä enemmän luomu- ja lattiakanaloiden munia.

Dava Foods Finland Oy laski viime viikolla virikehäkkimunien tuottajahintaa 0,85 euroon kilolta, toimitusjohtaja Jan Lähde kertoo. Hänen mukaansa hinnan alennuspaineet eivät ole hellittämässä.

Päätöksen taustalla on ylituotanto. Häkkimunien tarjonta on tällä hetkellä suurta suhteessa niiden kysyntään.

”Kananmunien arvostus ruoka-aineena on alkanut viime vuosina jälleen kasvaa. Kysyntä kehittyy myönteisesti, mutta se suuntautuu entistä enemmän erikoismuniin, kuten vapaan kanan muniin ja luomumuniin. Dava Foods on tuomassa markkinoille myös free range- eli ulkotarhamunia.”

Munax Oy:n toimitusjohtajalla Janne Torikalla on samansuuntainen käsitys vallitsevasta markkinatilanteesta. Munax on päätynyt noin viiden prosentin suuruiseen hinnanalennukseen.

”Kananmunista on ylitarjontaa Pohjoismaissa ja koko Euroopassa, mikä painaa tukkuhintoja alas. Kananmunajalosteiden kauppa käy kuitenkin hyvin. Olemme parasta aikaa laajentamassa jalostetuotantolaitostamme Laitilassa.”

MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala arvioi, että kanamunan ylituotanto on 15 prosentin luokkaa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottajahintatilasto heinäkuulta ei ole vielä saatavilla, mutta Rantala ennustaa, että siinä tullaan näkemään selkeä notkahdus.

Hän on kiinnittänyt huomiota viimeisen puolen vuoden hintakehitykseen, jossa kaupan osuus on laskenut kaikkein eniten. Tilastokeskuksen luvut osoittavat, että kananmunien kuluttajahinta on pudonnut tammi–kesäkuussa 3,64 eurosta 3,47 euroon kilolta.

”Tämä ei ole mikään suuri vääryys. Kaupalla on selvästi ollut varaa leikata omia marginaalejaan.”

Hinnanalennukset herättävät pahennusta tuottajien keskuudessa. Dava Foodsin Kultamuna-tuottajan Pekka Saarisen mukaan kanaloiden taloudellinen tilanne on jo ennestään vaikea, eikä pakkaamoilta heru juuri ymmärrystä.

Hänen mielestään suomalaisen tuotannon laatu pitäisi huomioida hinnassa.

Aktiivisimmat ovat pohtineet, voisiko yhteinen osto-osuuskunta tuoda helpotusta ongelmiin. Neuvotteluvoima pakkaamoihin nähden kasvaisi, kun kananmunia myytäisiin yhtenä suurena eränä.

Myös Saarinen katsoo, että vallitseva tilanne vaatii lisää yhteishenkeä tuottajien välille. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa malttia ja harkintaa toiminnan suunnitteluun.

Lue lisää

Munan hinta vierii alaspäin

Miska Kuusela jättää Helsingin Myllyn – siirtyy Dava Foodsin johtoon

Munax kiristi laatuvaatimuksiaan mutta kiistää markkinaongelmat

Opiskelijaravintolayhtiö ja Munax sanasodassa häkkikananmunista: "Halventavaa ja alentavaa"