Maatalous

Viron maidonjalostusta saneerataan – suurin meijeri myynnissä

Maitokriisi pisti suurimman meijerin Teren polvilleen. Yhtiölle etsitään ostajaa. Maksurästien takia kolmannes raakamaidosta menee Latviaan ja Liettuaan.
Toomas Volmer
Rakveren lähellä sijaitsevan Kohalan tilan maidot menivät ennen Terelle, mutta eivät enää. Iso osa päätyy Latviaan ja Liettuaan.

Viron maitomarkkinoita kammetaan uuteen asentoon. Aiemmin markkinoita hallinnut Tere on pahoin velkaantunut ja menettänyt markkina-asemiaan. Yhtiöttä on yritetty jo kahdesti saada velkasaneeraukseen, mutta ne on tyrmätty. Nyt yhtiölle haetaan uutta omistajaa.

Kyse on isosta asiasta Viron maidontuottajille, sillä Tere pystyisi jalostamaan yksin jopa puolet maan raakamaidoista. Nyt se kerää enää viitisen prosenttia.

Valio lienee suurin maidon jalostaja, Farmi Piimatööstus tulee kakkosena ja Tere on pudonnut niiden taakse, kun tuottajat ovat myyneet maidot Teren sijasta Latviaan ja Liettuaan. Kolmannes Virossa päivittäin tuotetusta vajaasta 2 miljoonasta maitolitrasta valuu naapurimaihin.

Tuore maatalousministeri Tarmo Tamm vetosi viime viikolla, jotta virolainen raakamaito myös jalostetaan itse.

Ostajaehdokkaita lienee ainakin kolme, joista elintarvikekonserni Maag on jo pitkään havitellut Tereä. Maagilla on Farmi-meijeri Jöhvissä ja Teren osto nostaisi konsernin suvereenisti markkinajohtajaksi. Maag omistaa Poutun.

Maag-konserni tuli julkisuuteen runsas viikko sitten ja kertoi, että se neuvottelee rahoittajien kanssa Teren ostosta ja rahoitusjärjestelyistä ja että neuvottelut ovat pitkällä. Kilpailuviranomaisten kanta luvataan selvittää pikimmiten.

Terellä on velkoja noin 50 miljoonaa euroa, josta pankeille valtaosa. Verovelkoja on yli miljoona ja tuottajille on jäänyt rästiin useiden miljoonien eurojen maitotilit.

Lisää Viron maitomarkkinoista ja maidontuottajien meijerihankkeesta maanantain MT:ssä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Danish Agro joutuu myymään Deere-kauppansa Virossa

Oodi veli Virolle

Postimees: Virolaismiehet pelastivat koiran jäistä – paljastuikin eläinlääkärissä sudeksi