Maatalous

Vuoden 2013 maatiainen on kana

Vanhan maalaismaiseman pihapiireihin kuuluneet kirjavat ja elinvoimaiset maatiaiskanat on valittu vuoden 2013 maatiaiseläimiksi. Rodun yksittäiset kannat ovat yhä uhanalaisia ja uusia kasvattajia tarvitaan.

Maatiainen ry valitsee vuosittain maatiaiseläimen, -kasvin ja perinnemaiseman, joita se haluaa tehdä vuoden aikana tunnetuiksi. Ensi vuoden maatiaiskasvi on harjaneilikka.

Kanojen valinta on ajankohtainen, sillä maatiaiskanalle perustettiin säilytysohjelma vuonna 1998, tasan 15 vuotta sitten.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) koordinoiman ohjelman tavoitteena on maatiaiskanan eri kantojen säilyminen, rotupuhtaus ja perinnöllinen monimuotoisuus.

Säilytysohjelma on onnistunut estämään maatiaiskanarodun sukupuuton. Yksittäiset kannat ovat kuitenkin edelleen uhanalaisia ja uusia kasvattajia tarvitaan.

Maatiaiskanaa pidetään elinvoimaisena ja pitkäikäisenä rotuna, jolla on tallella luontaiset vaistot haudontavietistä jälkeläisten hoitoon.

Maatiaiskanoja on nykyisellään noin 4 800. Erillään säilytettäviä kantoja on tusina.

Kantojen geneettistä taustaa ja sukulaisuussuhteita selvitetään parhaillaan dna-tutkimuksella. Tuloksia on odotettavissa ensi vuonna.

Uutista on korjattu perjantaina 21.12. klo 14.07 poistamalla siitä kuva, joka ei esittänyt maatiaiskanarotua.

Lue lisää

Helsinkiläisiin iski kesäkanakuume – kanoja vuokrataan maatiloilta

Luken kanakuulutus: Harvinaisille maatiaiskanoille tarvitaan lisää kasvattajia – "Yksittäisiä aktiiveja on kiittäminen kannan säilymisestä"

Näin valmistuu "cocktail" pahan päivän varalle

Kanojen ylimääräisistä sulista syntyi hittituote: "Monet luulevat, että kaikki eläinten hyödyntäminen on niiden riistämistä"