Maatalous

Vuoden luomutila aikoo laajentaa edelleen

Luomumansikan kysyntä on tarjontaa suurempi.
Jere Lauha
Jaana Nikkilä ja Tero Tolvanen pokkasivat tänään vuoden luomuyrittäjä -palkinnon. Toivo Tolvanen pääsi mukaan luomupäiville MIkkeliin.

"Todennäköisesti laajennamme edelleen. Luomumarjalla on valoisat näkymät."

Näin kertoo rääkkyläläinen Tero Tolvanen. Hänen ja Jaana Nikkilän tila palkittiin tänään vuoden luomuyrityksenä.

Sikiömäen tilalla viljellään mansikkaa 4–5 hehtaarilla ja mustaherukkaa 16 hehtaarilla.

Lisäksi tilalla tuotetaan rukiin, kauran ja puna-apilan siementä. Yhteensä viljelyssä on noin 90 hehtaaria.

Luomu ei ole Tolvaselle raha- eikä aatekysymys, vaan yksinkertaisesti hyvä tuotantotapa. "Ajattelemme ympäristöä ja haluamme pysyä kaukana torjunta-aineista", hän sanoo.

Luomumansikan viljely vaatii kovaa ammattitaitoa. Esimerkiksi harmaahometta ei torjuta ruiskutuksin, vaan mehiläisten avulla: ne kuljettavat biologisen torjunta-aineen kukkiin.

"Menetelmä on lupaava, muttei helppo. Vaikeinta on saada mehiläiset mansikan kukkiin. Jos lähellä on kukkivaa syysrypsiä tai voikukkaa, se on paljon houkuttelevampaa."

Marjasadosta noin neljännes myydään itsepoimintana. Toisen neljänneksen asiakkaat hakevat tilalta valmiiksi poimittuna.

Yksi neljännes jaetaan kylmäautolla Joensuun ympäristön asiakkaille, suoraan kotiovelle.

Viimeinen neljännes menee Pakkasmarjan kautta teollisuudelle tai pakastetaan omaan varastoon.

Kaikelle marjalle löytyisi ostaja saman tien, mutta Tolvanen pitää tärkeänä, että tavaraa on myös varastossa. Näin jalostajien uudet luomutuotteet eivät kaadu raaka-ainepulaan.

"Viimeksi kuluneen vuoden aikana meiltä on mennyt marjoja seitsemälle eri jatkojalostajalle."

Sikiömäen mansikkaa on päätynyt esimerkiksi palkittuun Jymy-jäätelöön.

Tietoa tilasta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalainen luomukampanja pärjäsi tiukassa kilvassa: EU:lta miljoonan euron rahoitus menekin edistämiseen

Luomumyynti vain kasvaa – maailmassa luomuruokaa myydään jo yli sadalla miljardilla dollarilla

Näin ruokaväärennöksiä testataan: DNA tai kasvupaikka paljastaa vilpin