Maatalous

WWF:n asiantuntija: Pihvikarjankasvatus tukee luonnon monimuotoisuutta

Maatalous 06.10.2016

Kokoomuksen Susanna Koski vauhdittaisi suomalaisen lihan vientiä ulkomaille poliittisin tukitoimin.


Petteri Kivimäki
Kansanedustaja Susanna Koski (kok.), WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula, Sitran johtava asiantuntija Janne Peljo, S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa, Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn sekä lihakarjatilallinen Michael Hornborg keskustelivat pihvilihasta KoneAgrian seminaarissa.

WWF Suomen ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kehuu pihvikarjankasvatuksen myönteisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen.

"Millään muulla maataloustuotantomuodolla ei ole tämän mittaluokan myönteistä vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen, kuin lihakarjan laiduntamisella", Nikula toteaa.

Nikulan mukaan lihankulutusta täytyy kuitenkin globaalilla tasolla vähentää.

"Lihalla on merkittävä hiilijalanjälki. Lihantuotantoa olisi hyvä lähteä vähentämään, mutta lihavalintojen sisällä luonnonlaitumelta tullut pihviliha on parhaasta päästä", Nikula summaa.

WWF:n ohjelmapäällikkö puhui tänään torstaina Pihvilihan tulevaisuus -seminaarissa KoneAgria -tapahtumassa Jyväskylässä.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski toivoo, että kotimaisen ruuan vientiä vauhditetaan.

"Kun kerran meillä on näin ainutlaatuisen laadukasta pihvilihaa Suomessa, niin miksi kaikkea pitäisi myydä vain S-ryhmässä tai Keskossa? Miksei Suomessa elintarvikevientiin suunnata samanlaisia tukimuotoja, kuin monen muun teollisuudenalan vientiin?" Koski kysyy.

Atrian toimitusjohtajan Juha Gröhnin mukaan Aasian-markkinat avautuvat hitaasti.

"Kaupan avaamista Kiinan suuntaan on hinkattu vuosikymmen, eikä se ole juurikaan auennut. Nämä ovat pitkiä prosesseja eivätkä muutokset tapahdu hetkessä", Gröhn vastaa Koskelle.

Lihakarjankasvattaja, MTK:n entinen puheenjohtaja Michael Hornborg myy lihaa suoraan tilaltaan.

"Itse myydystä lihakilosta jää käteen 7–8 euroa, teurastamolle vietäessä lihasta saa 3–4 euroa", Hornborg hahmottelee.

Sitran johtava asiantuntija Janne Peljo pitää tärkeänä, että kotimaiset maatilat saavat jatkossa tuotteistaan riittävän hinnan.

"Jos haluamme, että suomalaiset maatilat jatkossa menestyvät, on hintaa saatava ylöspäin. Ja toisaalta tuotantokustannuksia on saatava alaspäin."

KORJATTU 6.10. KLO 17.12 Aasian-markkinoiden avautumista kommentoi Atrian Juha Grön, ei S-ryhmän Antti Oksa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT