Maatalous

Yara nosti taas lannoitteiden hintoja

Peltolannoitteet ovat kallistuneet yli viidenneksen parissa viikossa. Korotuksia perustellaan typen hintojen voimakkaalla nousulla.
Markku Vuorikari
Autoilija Kimmo Virtanen purki lannoitekuormaa joulun alla Vihdissä.

Yara korotti tiistaina lannoitteiden hintojaan ja nyt nousua oli 10–15 euroa tonnilta. Kymppi tuli lisää typpilannoitteisiin ja 15 euroa tonnilta moniravinteisiin.

Edellisestä korotuksesta on vain viikko. Silloin hinnat pomppasivat kerralla keskimäärin 38 euroa tonnilta ja nyt tuli sen verran lisää, että nousua on keskimäärin 50 euroa tonnilta.

Kaupallinen johtaja Timo Räsänen Yara Suomesta perustelee korotuksia lannoitteiden raaka-aineiden ja erityisesti typen kallistumisella. Myös fosforin ja kalin hinnoissa on ollut viime päivinä pientä nousua.

Euron heikkeneminenkin suhteessa dollariin tuntuu ja nostaa hintoja.

Räsäsen mukaan lannoitteet ovat olleet edullisia syksyllä verrattuna Skandinaviaan ja muuhun Eurooppaan eikä eroa ole näillä korotuksilla kurottu umpeen.

Taustalla on maailmanmarkkinoiden tarjontaan ja kysyntään liittyviä tekijöitä. Lannoitekauppa on viriämässä pohjoisella pallonpuoliskolla, mikä perinteisesti nostaa hintoja vuoden vaihteessa.

Kiina on joutunut vähentämään urean vientiä matalien hintojen takia. Kivihiilen hinta on noussut jyrkästi, mikä tuntuu etenkin Kiinassa, missä kivihiiltä käytetään lannoitetuotannossa.

Kiina määrittelee silti Mustanmeren seutua enemmän maailman typpimarkkinoita.

Räsäsen mukaan Suomessa lannoitekauppa on käynyt vilkkaasti koko syksyn ja tällä hetkellä myydään helmikuun lopun toimituksiin ja osin jo maaliskuulle. Edulliset hinnat ovat vauhdittaneet menekkiä.

Tuoreimman hinnankorotuksen jälkeenkin lannoitteiden hinnat ovat 40–70 euroa tonnilta halvempia kuin viime talvena, Räsänen vakuuttaa.

Hän ei halua eikä voi ennustaa tulevaa hintakehitystä. "Toivottavasti lannoitemarkkinat eivät ylikuumene, sillä se olisi koko ketjun kannalta hankalaa."

Lue lisää

Lannoiteyhtiö Yara leikkaa tuotantoaan 40 prosenttia maakaasun kallistumisen takia

Lannoitealan keskittyminen jatkuu Suomessa – Kierrätyslannoitteita valmistava Ecolan on siirtynyt Yaran omistukseen

Yara ostaa kierrätyslannoitteita valmistavan Ecolanin

Yara nosti lannoitteidensa hintaa 36 prosenttia viime kesästä – MT:n laskelmien mukaan hinnat ylittävät nyt keväänkin hintatason