Yle: Lehmä nauttii karjaharjasta ja lypsää enemmän - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Yle: Lehmä nauttii karjaharjasta ja lypsää enemmän

Rapsuteltu lehmä lypsää kilon enemmän vuorokaudessa kuin karjaharjan hankausta vaille jäänyt.
Jaana Kankaanpää
Kuvan lehmä nautti harjauksesta Petäjävedellä Ossi ja Topi Kokkilan pihattonavetassa.

Harjaus sekä puhdistaa eläimen turkkia, että tehostaa verenkiertoa. On täysin mahdotonta kuvitella, että ihminen harjaisi satapäisestä karjasta jokaisen päivittäin, mutta tässä se onnistuu, Ylä-Savon Ammattiopiston Peltosalmen yksikön opettaja Mirva Kytömäki kertoo Ylen haastattelussa.

Kytömäen mukaan Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksessa harjauksessa käyneet lehmät tuottivat päivässä jopa kilon enemmän maitoa kuin normaalisti. Samoin sen käyttö vähensi 30 prosenttia kliinisiä utaretulehduksia.

Kytömäen mukaan tuotantoeläinten hyvinvointiin pyritään kiinnittämään huomiota nykyisin entistä enemmän. Osuuskunta ItäMaidon kehittämisneuvoja Tero Kanalan mukaan takana on toki myös tuotannolliset tavoitteet.

"Lehmä on verrattavissa huippu-urheilijaan energiankulutukseltaan. Huipputuotokset edellyttävät, että eläimellä on hyvät olosuhteet. Hyvinvointi näkyy sitten myös siellä tankin puolella."

Kanalan mukaan pieniä mutta tehokkaita hyvinvoinnin parantajia ovat muun muassa pihaton lattialle hankittavat, liukkautta vähentävät kumimatot sekä hygieniaa parantavat lantaraapat.…

Pakkanen ei pelota

Peltosalmella lehmät saavat itse valita partensa. Pohjalla on pehmeä parsipeti, kuivikkeena pinnalla on sahanpurua. Lehmän kiinnipitäminen yhdistettynä kovaan alustaan on tutkimusten mukaan merkittävä stressitekijä.

Valtaosa uusista navetoista on pihattonavettoja, joissa eläimet pääsevät vapaasti ulos. Peltosalmellakin lehmät ulkoilevat ahkerasti; edes 30 asteen pakkanen ei ole haitannut ulkoilijoita.

Lehmät eivät pakkasesta olleet moksiskaan, mutta ovet piti sulkea muutamiksi päiviksi, koska koneemme eivät olisi kestäneet kylmää, Kytömäki kertoo.

Myös iisalmelaisen maatalousyhtymä Rönkön yrittäjä Jaana Rönkkö on investoinut juuri uuteen automatisoituun pihattonavettaan.

"Lehmät ovat olleet tyytyväisen oloisia, ja sitä mukaa omatkin työolosuhteet ovat parantuneet merkittävästi. Lehmät myös lypsävät hyvin, kun saavat käydä vapaasti lypsyllä."

Investoinnin yhteydessä navettaan hankittiin myös karjaharja.

Lypsyrobotille lehmistä noin puolet oppi kahteen viikkoon. Mutta karjaharjalle ne oppivat viiteen minuuttiin siitä kun se tuotiin navettaan, Rönkkö naurahtaa.

Lue lisää

ATL: Lehmä pillastui retkeilijöille Ruotsissa – kaksi naista joutui sairaalaan

Suomalaisen karjaharjan asennusvideota on ihaillut netissä jo ainakin 12 miljoonaa katsojaa

Hippoksen eläinlääkäri Tala: "Propulsionilla ei kilpailuoikeutta Pohjoismaissa"

Ihmisillä on sukunimiä, lehmillä nimisukuja – Ketterä, Reipas ja Valpas; Melli, Imelä ja Pätkis...