Yle: Lehmäharja kiinnostaa maailmalla - eläinten hyvinvointia bioenergialla - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Yle: Lehmäharja kiinnostaa maailmalla - eläinten hyvinvointia bioenergialla

Pohjoiskarjalaistilan omat pihattolehmät ovat toimineet yksinkertaisen, mekaanisen harjan tuotekehittäjinä. Nyt niillä rapsuttelevat eläintarhan kamelitkin.
Tuulikki Viilo
Juha Kultanen esitteli EuroTier-messuilla 
kehittelemiään sähköttömiä Easyswing-karjaharjoja. ”Pakistan, Iran, Etelä-Korea...” hän luetteli kiinnostuneiden asiakkaiden kansallisuuksia.

Joensuun Hammaslahdessa toimiva FinnEasy Oy myy karjaharjaa, jolla on vajaa vuosi yrityksen perustamisen jälkeen jo lupaavat vientinäkymät, kertoo Yle.

Kaikki lähtee eläinten hyvinvoinnista ja siitä, että karjaharja toimii, korostaa yrityksen toimitusjohtaja Juha Kultanen.

Parsinavetoihin on tarjolla sähkökäyttöisiä karjaharjoja, jotka myös parantavat lehmien tuotosta. FinnEasyn harja toimii kuitenkin lehmän omalla voimalla eli mekaanisesti, mistä syystä sen käyttökulut ovat olemattomat.

Mekaaninen harja perustuu Kultasen mukaan lehmien luontaiseen uteliaisuuteen. Malli on kehitetty omalla tilalla ja sitä on testattu kahdella muulla pohjoiskarjalaisella tilalla.

Kultasen oma ylämaankarja auttoi tuotekehittelyssä. ”Kiinnitysjärjestelmä vaati kehittelyä, muuten naudat olisivat vieneet seinän mennessään", hän kertoi MT:n haastattelussa EuroTier-messuilla Saksassa viime marraskuussa.

Tilauksia on kertynyt kotimaan lisäksi jo kymmeneen maahan ja Kultanen on hankkinut tuotantotiloiksi teollisuushallin Joensuun Hammaslahdesta.

Viime heinäkuussa perustetun FinnEasyn mallilla on patentti 148 maassa.

Harjoilla rapsuttelevat myös Tallinnan eläintarhan kamelit. Suomessa karjaharjoja on käytössä tiloilla parisataa.

Ylen mukaan niitä on myyty myös hevostalleille ja sikaloissakin kaivattaisiin sioille sopivankokoista mallia.

Ylen uutinen

Muokattu 14.3. klo 12:38: Lisätty tietoja perustuen MT:ssä 23.11.2016 julkaistuun Juha Kultasen haastatteluun.

Lue lisää

Suomalaisen karjaharjan asennusvideota on ihaillut netissä jo ainakin 12 miljoonaa katsojaa

Suomalaiset karjaharjat matkaavat maailmalle: Parhaillaan lastauksessa on merikontillinen Chicagoon – myös eläintarhat kiinnostuneita

Yle: Lehmä nauttii karjaharjasta ja lypsää enemmän

Valion tuottajahinnoittelun uudistus on poikinut osuuskuntiin paljon yhteydenottoja