Maatalous

Yle: Tuholaiset syöpöttelivät ainakin kolmanneksen öljykasvisadosta

Poikkeuksellisen suuri määrä kaalikoiperhosia on aiheuttanut isoja tuhoja rypsi- ja rapsiviljelmillä.
Marita Waenerberg
Öljykasvit voivat toipua jonkin verran tuhoista tekemällä sivuversoja.

Alkukesän lämpöaaltojen mukana tuli Suomenlahden yli tuholaisia sankkoina pilvinä. Tutkakuvissa näkyi pahimmillaan kilometrien paksuisia ötökkämattoja. Jo alkukesästä uumoiltiin, että kaalikoi on vakava uhka Suomen öljykasvikasvustoille.

Nyt näyttää siltä, että uhkakuvat toteutuvat: Ylen uutisen mukaan menetys kattaa lähes kolmanneksen sadosta. Varsinkin öljykasvien rypsin ja rapsin sadosta iso osa on menetetty. Tarkan arvion tekeminen tuhon laajuudesta on vaikeaa, koska sato voi vielä osittain toipua.

"Se on pikkaisen aikaista sanoa, kun kasvusto on tässä vaiheessa, mutta kyllä ainakin yksi kolmasosa", Tuusulassa pitkään öljykasveja viljellyt Stig Winqvist arvioi Ylelle.

Suomeen tuli lämpöaallon mukana myös runsaasti kirvoja, mutta niiden torjunta viljelmillä onnistui.

MT tiedusteli kesäkuussa Lasse Matikaiselta Viljelijän Berneristä, pitäisikö kaalikoihyökkäyksen kohteeksi joutunut öljykasvikasvusto hävittää.

"Ei missään tapauksessa kannata", Matikainen korostaa. "Vaikka kaalikoi nyt tekisi tuhoja, rypsi ja rapsi tekevät runsaasti sivuversoja."

Päivätyönsä ohella hän viljelee omaa tilaansa Somerolla Varsinais-Suomessa.

Kaalikoi vaatii kaksi torjuntakertaa. Ensimmäinen pitää tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa öljykasvien ruusukeasteella, jälkimmäinen juuri ennen kukintaa tai viimeistään kukinnan alkuvaiheessa.

"Ensimmäiseen käsittelyyn torjunta-ainevaihtoehtoja on useampiakin. Sen sijaan jälkimmäiseen kukintavaiheen käsittelyyn on rekisteröity vain yksi valmiste, Mavrik. Käyttöohjeen mukaan se ruiskutetaan kukinnan alkaessa, ei enää täyskukinnan aikaan."

Jo kukkivilla viljelmillä kaalikoitorjuntaa ei enää voi tehdä.

Kaalikoit ovat löytäneet myös kotipuutarhureiden palstat. Kotipalstoilla torjuntaan käy kasvien reipas suihkuttelu, kirvoja syövien lajien kuten harsokorennon ja kukkakärpästen toukkien käyttö tai esimerkiksi kirvaesiintymien listiminen sormin.

Lue lisää:

MT 23.6.2016: Viljelijä epäilee: Kaalikoi vastustuskykyinen osalle myrkyistä – MT 23.6.2016: Viljelijä epäilee: Kaalikoi vastustuskykyinen osalle myrkyistä – "Tukesissakin saisi herätä"

MT 24.6.2016: Tehokkaasti pensovat öljykasvit kestävät kaalikoin hyökkäykset

MT 21.6.2016: Kaalikoi uhkaa nyt tosissaan öljykasveja

MT 1.6.2016: Liikkeellä on nyt suuria määriä kaalikoita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vanhat ohjeet eivät enää päde kuminan kohdalla: "Kyllä tänä keväänä olisi monta asiaa jo voinut mennä pieleen"

Kaalikoit levisivät Oulun korkeudelle asti – ilmojen lämmetessä myös kirppojen tarkkailu yhä tärkeämpää

Luke: Kaalikoit ovat saapuneet Suomeen