Maatalous

Ympäristöministeriö ajaa valvontamaksua eläintiloille

Uudistuva ympäristönsuojelulaki uhkaa tuoda pakollisen valvontamaksun kotieläintiloille. MTK:n ympäristöjohtajan Liisa Pietolan mukaan asia tuli viljelijöiden etujärjestölle yllätyksenä.
Markku Vuorikari

”Alun perin lakimuutoksella piti keventää ympäristölupamenettelyä. Nyt näyttää, että kevennetään viljelijöiden kukkaroa”, Pietola sanoo.

Jos esitys menee läpi, valvontamaksu koskee kaikkia ympäristöluvan tarvitsevia kotieläintiloja. Niitä on Suomessa tuhansia.

Pietola on harmissaan, ettei MTK:ta kutsuttu maksua valmistelevaan työryhmään.

Ympäristönsuojelulakia uudistetaan, koska EU:n teollisuuspäästödirektiivi on sisällytettävä kansalliseen lainsäädäntöön 2013 mennessä. Direktiivi ei edellytä valvontamaksun perimistä elinkeinonharjoittajilta.

”Tuntuu, että resurssipulasta kärsivien kuntien ja elykeskusten tekemä valvonta halutaan maksattaa viljelijöillä”, Pietola pohtii.

Ympäristöneuvos Markku Hietamäki ympäristöministeriöstä myöntää, että eduskunta velvoittaa ministeriön rahastamaan valvonnalla ”valvonnan resurssien turvaamiseksi”.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pienen Kotieläintilan emäntä kutsuu lapset seuraamaan kotieläinten arkea – "Moni lapsi ei ole edes käynyt metsässä saati maaseudulla"

Maataloustukia saavan ei kannata epäröidä sairauslomatodistuksen hankkimista – Puuttuminen voi johtaa takaisinperintään

EU-parlamentin jäsenet vaativat eläimille parempia kuljetusoloja: ukaasina jäädyttää kuljettajien lisenssejä tai hyllyttää kalustoa