
Mainos: Mainos
Maa- ja metsätalousalan koulutus avaa pääsyn monipuolisiin työtehtäviin – suunnittele oma urapolkusi
Hevostenhoitaja, metsäkoneasentaja, maaseutuyrittäjä, golfkenttämestari, kalastusopas, puutarhuri, ratsastuksenohjaaja… Näihinkin ammatteihin saat tarvittavan koulutuksen suorittamalla maa- tai metsätalousalan tutkinnon.


Maa- ja metsätalousalan osaaminen näytetään käytännön töiden hallitsemisella.
Maaseudun elinkeinorakenteen muutos tuo mukanaan uusia elinkeinoja, toimintatapoja ja yrittämisen muotoja. Haasteita ja mahdollisuuksia luovat myös esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä metsäalan megatrendit kuten puutuotteiden jalostus, jotka vaikuttavat metsäteollisuuden tuotteiden kysyntään.
Muutosten keskellä moni asia pysyy myös ennallaan.
”Ruokaa syödään joka päivä, ruoan tuottajia tarvitaan ja ruoan tuotantoomme kuuluu edelleen ylpeys tuottaa puhdasta suomalaista ruokaa”, muistuttaa MTK:n koulutusjohtaja Susanna Aro.
Jatkuvaan oppimiseen kuuluu oman osaamisen täydentäminen
Maa- ja metsätalousalan ammattilaisten työtehtävät ovat eläinten, kasvien ja niihin liittyvän teknologian parissa sekä muissa luonnonläheisissä tehtävissä. Jatkuvasti kehittyvä biotalous tuo luonnonvara- ja ympäristöalalle uusia elinkeinomahdollisuuksia.
Oman alansa osaajia työllistävät myös lemmikkieläinpalvelut, maatalouden koneurakointi- ja alihankintatyöt sekä hevosalan, viherrakentamisen ja metsien hoitoon liittyvät palvelut.
”Tämän päivän ilmiö on jatkuva oppiminen ja oman osaamisen täydentäminen. Koulutusmahdollisuudet ovat moninaiset: jokainen voi rakentaa opintopolkuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi.”
”Kannattaakin tutustua eri oppilaitosten tarjontaan, muihinkin kuin siihen aivan lähimpään”, vinkkaa Aro.
Maaseutu ja metsät mukana muuttuvassa yritystoiminnassa
Viime aikojen poikkeusolosuhteet ovat luoneet kasvavaa kysyntää myös maaseutuun sekä luontoon ja metsiin liittyville palveluille.
”Maatilamatkailun kiinnostavuus on korostunut samalla kun kotimaan matkailukin on lisääntynyt. Samoin luontoalueiden ja metsien virkistyskäyttö tarjoaa erilaisia työmahdollisuuksia alan ammattilaisille”, kertoo Aro.
Maa- ja metsätalousalan ammatillisiin perustutkintoihin voi hakea kevään yhteishaussa tai jatkuvassa haussa ympäri vuoden. Jatkuvan haun kautta on mahdollista hakea kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin.
Kevään 2022 yhteishaku järjestetään helmi-maaliskuussa
Ensi keväänä perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin haetaan uudessa yhteishaussa. Hakuaika on 22.2.-22.3.2022.
Maa- ja metsätalouden ammatillisia tutkintoja voi suorittaa useissa eri puolilla Suomea sijaitsevissa oppilaitoksissa. Lisätietoa koulutuksista saat oppilaitosten omilta kotisivuilta.
Kemi - Tornio - Muonio - Tervola – Loue
Kajaani
3. Koulutuskeskus Brahe, Ruukin luonto- ja hevoskeskus
Ruukki
4. Keski-Pohjanmaan maaseutuopisto
Kannus - Kaustinen – Perho
Iisalmi - Kiuruvesi – Siilinjärvi - Vieremä – Liperi
6. SEDU
Ilmajoki - Ähtäri – Rengonharju
7. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKE
Äänekoski
8. Riveria
Valtimo - Kitee - Joensuu – Nurmes
9. Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi
Kauhajoki
Osara
Kokemäki – Huittinen
Asikkala – Lahti
13. Novida ammattiopisto ja lukio
Loimaa
Parainen - Paimio – Kaarina
Mainos: Mainos