Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: BASF A/S

Kinto® Plus kotiuttaa parhaan mahdollisen satopotentiaalin

Uuden ajan peittausaine erottuu vanhoista peittausvalmisteista kyvyllään stimuloida juuriston kasvua. Ominaisuus on valttia, kun kasvuston alkukehitys tapahtuu yhä useammin keväisin ja alkukesästä kuivissa olosuhteissa.
OhraOraakkelit voitti Käytännön Maamies-lehden Ruutukisan. Joukkueessa kisannut Kari Alasaari kertoo Kinto Plussan valikoituneen peittausaineeksi sen vakuuttavien koetulosten ja juuristovaikutusten vuoksi.
OhraOraakkelit voitti Käytännön Maamies-lehden Ruutukisan. Joukkueessa kisannut Kari Alasaari kertoo Kinto Plussan valikoituneen peittausaineeksi sen vakuuttavien koetulosten ja juuristovaikutusten vuoksi. 

Ammattilaisten suosioon noussut Kinto® Plus on BASF:n nestemäinen peittausaine, jonka kolmen tehoaineen yhdistelmä antaa kehittyvälle viljakasvustolle pitkän ja kattavan suojan. Tavanomaisten kasvitautien lisäksi siltä löytyy vakuuttavaa tehoa nokitauteja vastaan sekä syysviljoilla lumihomeeseen. Kinto Plus tehoaa myös Fusarium-sienitauteihin.

Ruutukisan luotetuin valinta

Viljelijöiden luottamus Kinto Plussan tehoon todistettiin kuluneella kasvukaudella käydyssä Käytännön Maamies-lehden Ruutukisassa. Suurin osa kilpailuun osallistuneista joukkueista oli valinnut peittausaineekseen Kinto Plussan, kuten myös kolme parhaiten menestynyttä joukkuetta.

Voittajaksi noussut OhraOraakkelit-joukkue teki peittauksen Kinto Plussalla ja kertoo päätyneensä valintaan tarkan pohdinnan jälkeen.

”Valinta oli joukkueen vakaan pohdinnan tulos, ei sattumaa. Halusimme valita parhaan mahdollisen aineen myös peittaukseen. Tutustuimme kansainvälisiin koetuloksiin ja tieteellisiin artikkeleihin. Niiden perusteella SDHI-tehoainetta sisältävät aineet olivat selvästi parhaita ja Kinto Plus puolestaan niistä tehokkain. Valmisteen sisältämä tehoaine Xemium on äärimmäisen liikkuva ja sen juuristovaikutus kiinnosti”, kertoo voittajajoukkueen Kari Alasaari.

Kisan kakkoseksi sijoittunut Follow a Farmer -joukkue valitsi Kinto Plussan niin ikään hyvien koetulosten ja kasvuunlähtöä parantavien vaikutusten perusteella. ”Pitkä tautisuoja ja juuristoa kasvattava vaikutus näkyvät parempana satotasona, kun kasvi pystyy alusta alkaen tehokkaasti yhteyttämään ja hyödyntämään vettä ja ravinteita vaikeissakin olosuhteissa”, selittää Elina Valkeinen Follow a Farmer-joukkueesta.

Juuriston kehitys tärkeä vaikeissa olosuhteissa

Kinto Plus on peittausainevalmiste, joka lisää juuriston pituuskasvua ja kokonaismassan kehitystä. Ominaisuus on SDHI-ryhmän tehoaineen Xemiumin ansiota, joka on yksi kolmesta Kinto Plussan tehoaineesta.

Tänä päivänä hyvä juuriston kehitys on noussut entistäkin tärkeämpään rooliin, sillä se mahdollistaa vahvan kasvuston alkukehityksen haastavissakin olosuhteissa. ”Yleistynyt kevään ja alkukesän kuivuus on haaste viljoille, siksi juuriston kasvua stimuloiva Kinto Plus on todistetusti hyvä ratkaisu kotiuttaa maksimaalinen satopotentiaali myös poikkeuksellisissa kasvuoloissa”, kertoo BASF:n Hannes Höykälä.

Peittaus on ainut mahdollisuus torjua siemenlevintäiset taudit

Tehokkaalla valmisteella peitattu siemen takaa paitsi parhaan mahdollisen kasvuunlähdön, on myös ainut tapa torjua tiettyjä siemenlevintäisiä tauteja kuten viljojen nokitauteja.

”Iso haaste on ohran lentonoki. Jos sitä havaitessa ongelmaan ei reagoi, se lisääntyy valtavasti seuraavalla kasvukaudella jos kyseistä satoa käytetään kylvösiemenenä. Tautisaastunta on aina alkiosta lähtöisin, eikä siihen ole muuta ratkaisua kuin siemenen peittaus”, toteaa Höykälä.

Siemenen peittaus on tärkeää, kun tavoitteena ovat hyvälaatuiset ja korkeat sadot. Erityisesti, jos pellon muokkauksesta on tingitty ja tautipaine on kova runsaan käsvijätteen vuoksi.

”Käytännössä ja vuosia tehdyissä peittauskokeissa valmisteen poikkeuksellisen pitkä tautisuoja kehityvälle kasvustolle on selvästi nähtävissä omin silmin. Mitä isompi tautipaine, sitä paremmin Kinto Plus erottuu edukseen”, Höykälä kertoo.

Peittauksen merkitys korostuu viljoista etenkin ohralla, jossa voi jo siemenlevintäisenäkin olla paljon verkkolaikkua, etenkin jos kasvitautien torjuntaa ei ole tehty kunnolla siemeneksi tuotetulla sadolla.

”Lisäksi on hyvä muistaa, että peittaus on yleisesti halvin kasvitautien torjuntatoimenpide”, toteaa Höykälä.

Kinto® Plus lyhyesti

  • Peittausaine ohralle, vehnälle, rukiille, kauralle sekä ruisvehnän syys- ja kevätmuodoille
  • Vakuuttava teho monien lehtilaikkutautien (mm. ohran verkko- ja rengaslaikkuun) lisäksi nokitauteihin, ja syysviljoilla lumihomeeseen
  • Tehoa myös punahomeeseen eli fusarium-sienitauteihin
  • Käyttömäärä: 1,5 litraa valmistetta/1 tn siemeniä
  • Käyttövinkki: Lisää peitatessa vettä 3-12 l/tn. Se parantaa juoksevuutta ja peittaustulosta
  • Tehoaineet: Xemium eli fluksapyroksadi, tritikonatsoli ja fludioksoniili
Mainos: BASF A/S

Lue lisää