Mainos: Mainos

Pääsiäisenä kunnioitetaan perinteitä - nämä neljä ruokaa maistuvat suomalaisille pääsiäispyhinä

Katetaanko teilläkin pääsiäisaterialle karitsaa, kananmunia, mämmiä ja rahkajälkiruokia? Niin monessa muussakin suomalaisessa perheessä.
Yrteillä täytetty karitsan filee
Yrteillä täytetty karitsan filee
Mämmi
Mämmi
Avokadotäytteiset munat
Avokadotäytteiset munat
Sirtuunarahka
Sirtuunarahka

Pääsiäistä juhlitaan tänä vuonna varsin myöhään, vasta huhtikuun loppupuolella, 19.-22.4. Pääsiäinen oli ennen vanhaan etenkin Länsi-Suomessa hartaan uskonnollinen juhla. Torpissa ja tiloilla valmistettiin tuolloin perinteisiä suomalaisia pääsiäisruokia: munamaitoa, verimakkaraa, tuoretta leipää, lammaspaistia, uunijuustoa ja tietenkin mämmiä.

Vaikka aikaa on kulunut, perinteiset ruoat pitävät edelleen pintansa suomalaisissa pääsiäispöydissä. Osa tuunaa niitä hieman modernimpaan makuun, toinen pysyttelee tiukasti isovanhempien resepteissä. Suomalaisten ruokien rinnalle on napattu parhaita paloja muiden kulttuurien pääsiäispöydistä.

Neljä ruokaa erottuivat selkeästi joukosta, kun kartoitimme pääsiäisen suosituimpia reseptejä:

1. Karitsa on selkeä ykkönen

Karitsa on suositumpaa kuin koskaan, ja noin joka viides suomalainen kattaakin tänäkin vuonna pääsiäisenä tarjolle karitsaa tai lammasta. Suomalainen liha on suosittua, ja K-ruokakauppojen lihatiskeillä yhä useampi asiakas kyseleekin kotimaista luomulihaa.

Valmistustapoja löytyy perinteisen paistin tai paahtopaistin ohella joka lähtöön: miltä kuulostaisi yrteillä täytetty karitsan fileerulla? Pääsiäinen on myös täydellinen ajankohta grillikauden aloitukseen, ja silloin grilliin sujahtaa tietysti karitsankaretta.

2. Mämmi jakaa mielipiteet

Mämmi ei ole makupala jokaisen makuun, mutta sen ystävät lusikoivat tätä maltaista herkkua pääsiäisenä suuhunsa koko vuoden edestä. Mämmiä on Suomessa valmistettu jo katolisena aikana, jolloin se oli perinteinen pitkänperjantain ruoka. 1700-luvulla se syötiin leivän päälle siveltynä! Ellei perinteinen mämmi maistu, kokeile mämmijäätelöä, mämmijäädykettä tai suklaista mämmimudcakea. Tiesitkö, että mämmin voi tehdä myös gluteenittomana?

3. Pääsiäismunat symboloivat ikuista elämää

Linnunmunat ovat kuuluvat kevääseen, ja erilaisten metsä- ja vesilintujen munat olivatkin ennen vanhaan kaivattu lisä ruokavalioon pitkän talven jälkeen. Pääsiäisenä munia keitettiin talon väelle, ja annettiin palkaksi virpojille. Munaa pidetään merkkinä luonnon elinvoimasta, joka pitää sisällään mahdollisuuden uuteen elämään mahdollisuuden. Kata pääsiäispöytään marmoroituja munia, avokadotäytteisiä munia tai soijamarinoituja munia!

Myös munien maalaaminen kuuluu pääsiäiseen; kananmunien maalaamista ja koristelemista pidetään alkuaan ortodoksisena tapana. Suomen Karjalassa alettiin koristella pääsiäisenä munia, kun kananhoito yleistyi 1800-luvulla - kokeile munien maalaamista luonnonvärein!

4. Rahkaruoat kuuluvat pääsiäiseen

Osa suomalaisista pääsiäisperinteistä juontaa juurensa jo katoliselle ajalle, jossa pääsiäistä edeltävän paaston aikana ei käytetty maitoa. Maito hapatettiin pitkää säilytystä varten, ja siitä valmistettiin rahkaa. Monen pääsiäiseen kuuluukin erottamattomasti pääsiäisen rahkapiirakka. Muita suomalaisten suosikkeja ovat mehevät rahkasämpylät, rahkapullat ja sitruunalla maustettu rahka.

Mainos: Mainos

Lue lisää