Mainos: Mainos

Purkumateriaalien kierrättäminen kannattaa – hallirungot käyvät konesuojiksi ja varastorakennuksiksi

Purkumateriaalien hyödyntäminen on rakentamisen kiertotaloutta parhaimmillaan. Mitä enemmän rakennusosia hyödynnetään, sitä vähemmän häviää niihin sitoutunutta materiaalia, energiaa ja työtä. Samalla saadaan rakentamiseen selviä säästöjä.
Kokonaisena purettavia hallirunkoja käytetään maaseudulla usein konesuojina ja varastorakennuksina.
Kokonaisena purettavia hallirunkoja käytetään maaseudulla usein konesuojina ja varastorakennuksina.
Hallirunkojen lisäksi myös siltanosturit ja nosturiradat ovat kysyttyjä uudelleenkäytettäviä rakennusosia.
Hallirunkojen lisäksi myös siltanosturit ja nosturiradat ovat kysyttyjä uudelleenkäytettäviä rakennusosia.
Purkutyömaalta siirretty halli uudessa sijainnissaan. Helsingistä puretun telakkarakennuksen hallirungon, siltanosturin ja nosturiradan elämä jatkuu työkonepalveluita tarjoavan yrityksen hallirakennuksena.
Purkutyömaalta siirretty halli uudessa sijainnissaan. Helsingistä puretun telakkarakennuksen hallirungon, siltanosturin ja nosturiradan elämä jatkuu työkonepalveluita tarjoavan yrityksen hallirakennuksena.

Valtakunnallisesti toimiva Purkupiha on Suomen suurimpia purkualan yrityksiä ja yksi johtavista rakennusten purkajista. Massiivipurkuun, haitta-ainepurkutöihin ja rakennusmateriaalien kierrättämiseen erikoistunut Purkupiha on raivannut tietä myös kokonaisena purettavien rakennusosien uudelleenkäytössä. Myös yrityksen oma kierrätysasema – noin 5 000 neliötä katon alla – on rakennettu kokonaan purkukohteiden rakennusosista.

Uudelleenkäytöllä saavutetut ympäristöhyödyt ovat yleensä sitä isommat, mitä raskaampi uudelleenkäytetty rakenne on. Hallirunkoihin ja kattopalkkeihin sitoutuu aina runsaasti sekä materiaalia, energiaa että työtä niiden valmistusvaiheessa. Siksi etenkin kantavia rakenneosia kannattaa käyttää sellaisinaan.

Uudelleenkäytettävät rakennusosat voi varmentaa rakennuspaikoilla

Purkupiha tuntee ja hallitsee uusiorakennusosien hyväksyttämismenettelyyn kuuluvat käytännöt. Rakennusosiin liittyvät rakentamisstandardit ovat voineet vanhentua ja vanhojen materiaalien CE-merkinnät ovat usein puutteellisia. Tämä ei silti estä rakennusosien uusiokäyttöä, sillä uudelleenkäytettävät rakennusosat voi varmentaa rakennuspaikoilla.

– Purkumateriaalin käyttö vaatii tiivistä yhteistyötä rakennusvalvonnan kanssa, toteaa Purkupihan markkinointi- ja kehitysjohtaja Kati Tuominen.

– Rakennusvalvontaviranomainen voi edellyttää rakennushankkeeseen ryhtyvän selvittävän rakennuspaikkakohtaisesti, että rakennustuote täyttää sitä koskevat olennaiset tekniset vaatimukset, jos tuotteen kelpoisuutta ei ole muutoin osoitettu tai viranomaisella on syytä epäillä, että tuote ei täytä olennaisia teknisiä vaatimuksia.

Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteita, joilla ei ole CE-merkintää tai vapaaehtoisiin menettelyihin perustuvaa osoitusta, esimerkiksi tyyppihyväksyntää. Tällöin asiantuntija arvioi kohteen tiedot ja kriteerit sekä tuotteeseen liittyvät vaatimukset ja antaa lausunnon siitä täyttääkö tuote kohteessa sille asetetut vaatimukset.

– Rakennesuunnittelija tai muu riippumaton ulkopuolinen kolmas osapuoli vastaa lausunnon antamisesta ja sen sisällöstä. Rakennuspaikkakohtainen lausunto on kertaluontoinen hyväksyntä ja rakennusvalvontaviranomainen on se, joka tekee päätöksen asiasta, sanoo Tuominen.

Kierrätys tuo asiakkaille selviä säästöjä

Purkupihan kokemusten mukaan uudelleenkäytöllä on mahdollista saavuttaa sekä taloudellisia että ympäristöllisiä säästöjä.

Kirkkonummella sijainneen entisen kaupan teräksiset kattotuolit ja pystypilarit hyödynnettiin lämpimän hallin teräsrunkona Merikarvialla. Uudelleenkäytettynä hallirungon hinnaksi tarvittavine muutostöineen muodostui noin 40 000 euroa. Vastaava uusi runkorakenne olisi maksanut 130 000 euroa.

– Tavoitteenamme on purkaa metallia – kuten metallirunkoisia halleja – mahdollisimman paljon ehjänä, ja toimittaa ne suoraan uusiokäyttöön, kertoo Tuominen.

Materiaaliuusiokäyttöä Purkupiha edistää myös purkutori.fi-palvelulla. Se on netissä toimiva kauppapaikka uusiokäyttöiselle purku- ja rakennustavaralle, kuten halleille, kierreportaille ja kattopalkeille, sekä koneille ja laitteille.

– Myymme Purkutorilla rakennusosia, koneita, laitteita ja hallirunkoja. Meidän kauttamme kiertää noin 2 miljoonan euron edestä rakenneosia, koneita ja laitteita uudelleenkäyttöön.

Kiinnostavatko uudelleenkäytettävät rakennusosat? Ota yhteyttä Purkupihaan!

Esimerkiksi kokonaisena purettavia hallirunkoja käytetään maaseudulla usein erilaisina konesuojina ja varastorakennuksina. Kysy lisätietoja asiantuntijaltamme: Jaakko Thomander, puh. 050 534 9419.

Mainos: Mainos

Lue lisää