Kotimainen kauden kala on lähiruokaa tuoreimmillaan - MT-TV - Maaseudun Tulevaisuus
MAINOS: Hätälä Oy

Kotimainen kauden kala on lähiruokaa tuoreimmillaan

Ympäristöystävällistä ja terveellistä ruokaa, mukavaa vaihtelua kotikeittiön ruokalistalle – ja arvokasta tukea suomalaisen ammattikalastuksen jatkuvuudelle. Kotimainen kauden kala on monin tavoin vaikuttava valinta.
Hätälä

Lokakuussa vedet alkavat viiletä. Ammattikalastajille se tietää kiireistä sesonkia: koittaa muikun kutuaika ja arvokas muikun mäti on saatava talteen. Mädin talteenoton vuoksi muikku myydään nyt perattuna. Muikun lisäksi loppusyksyn saaliskaloja ovat kuha ja silakka, sekä siika – haluttu mätikala sekin.

Terveellistä kalaa monipuolisesti

Kalalla on todistetusti terveysvaikutuksia sisältämiensä hyvien rasvojen ja D-vitamiinin ansiosta, ja sitä suositellaankin syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa. Määrä on helpompi saada täyteen hyödyntämällä monipuolisesti kalalajeja. Vaihtelua kalaruokapäiviin tuo myös valmistustapojen monipuolisuus. Esimerkiksi muikku maistuu niin uunissa kuin pannullakin paistettuna, keitossa, piirakan täytteenä ja friteerattuna, ja muikun mäti tietysti blinien ja smetanan kera. Savukalana tunnettu siika puolestaan on erinomaista myös graavattuna.

Kauden kala on vastuullinen valinta

Kotimaisilla kaloilla on satokautensa, samaan tapaan kuin kasviksilla ja juureksilla. On ekoteko valita ostoskoriin kotimaista kauden kalaa. Järvikalan ammattitaitoinen kalastus hoitaa vesistöä, ja luonnonkalan keskimääräinen Itämeri-jalanjälki on miinusmerkkinen. Kotimaisen kalan kysyntä myös parantaa kalastuksen kannattavuutta ja tekee siitä houkuttelevamman uusille kalastajapolville, niin että suomalaista luonnonkalaa on tarjolla jatkossakin.

Kumppani kalastajan tukena

Suomalaiset kalastajat ovat ammattitaitoista väkeä. Kalat pyydetään vastuullisesti. Saalis käsitellään heti pyynnin jälkeen ja jäitetään, mikä osaltaan takaa kalan hyvän säilyvyyden. Harva kalastaja vie saaliitaan kauppaan asti, vaan väliportaana toimii yhteistyökumppani joka huolehtii kaikesta siitä, mihin yksittäisen kalastajan omat resurssit eivät riitä: kuljetusten hoitaminen, saaliin jatkojalostus, markkinointi ja myynti.

Yhteistyötä yli sukupolvien

Oululainen neljännen polven perheyritys Hätälä Oy on tehnyt yhteistyötä suomalaisten kalastajien kanssa jo yli 80 vuoden ajan. Suomen johtavan kalatalon väkeen kuuluu tätä nykyä yli 400 ammattikalastajaa, jotka pyytävät Hätälälle kalaa mm. Oulujärven alueella, Perämeren rannikolla sekä Koillismaalla ja Lapissa.

Hätälä pyrkii omalta osaltaan tukemaan kalastajien arkea tekemällä vesiltäpaluun jälkeiset työvaiheet mahdollisimman helpoksi. Yritys on esimerkiksi hankkinut kylmäkontteja, joihin kalastajat voivat tuoda saaliinsa ja Hätälän auto kiertää noutamassa ne. Kalastajille tarjotaan myös tukea ja opastusta mm. paperitöiden hoitamiseen.

Yhteistyön pitkäjänteisyydestä kertoo se, että kalastajien joukossa on useita isänsä tai jopa isoisänsä jalanjälkiä seuraavia – Hätälän kalastajia jo kolmannessa polvessa.

Hyödynnä Hätälän helpot suosikkireseptit kauden kotimaisesta kalasta: hatala.fi/reseptit

MAINOS: Hätälä Oy