Nimeään herkullisempi lipeäkala – paljon muutakin kuin pelkkä joulupöydän perinneruoka - MT-TV - Maaseudun Tulevaisuus
MAINOS: Hätälä Oy

Nimeään herkullisempi lipeäkala – paljon muutakin kuin pelkkä joulupöydän perinneruoka

Kokeile rohkeasti ja ylläty iloisesti: lipeäkala on monipuolinen kala-aterioiden aines ja oikein laitettuna miellyttävän mieto niin maultaan kuin tuoksultaan. Lue parhaat vinkit lipeäkalalla herkutteluun!
Hätälä

Harva ruoka jakaa ihmisten mielipiteitä yhtä voimakkaasti kuin lipeäkala, ainakaan jos puhutaan perinteisistä joulupöydän herkuista. Monet vierastavat lipeäkalaa ennakkoluulojen tai lapsuusmuistojen takia. Menneinä vuosikymmeninä lipeäkala kun kypsennettiin usein kattilassa kiehuttamalla, mikä aiheutti voimakasta hajua. Nykyään lipeäkala suositellaan valmistettavaksi uunissa, jolloin lopputulos on varmemmin toivotunlainen eikä hajuhaittojakaan synny.

Monipuolinen kala arkeen ja juhlaan

Ensi kertaa lipeäkalaa maistelevat saattavat yllättyä sen miedosta mausta. Juuri miedon makunsa ansiosta lipeäkala taipuukin monenlaisten aterioiden ainekseksi.

Perinteisesti lipeäkala tarjoillaan joulupöydässä suolalla ja pippurilla maustettuna, valkokastikkeen ja herneiden kera, mutta se sopii myös arkiateriaksi vaikkapa lipeäkalakeiton tai lipeäkalalaatikon muodossa. Lipeäkalasta syntyy myös herkullinen mantelikala, ja vaikkapa itsenäisyyspäivän juhla-ateria ruis-mustikkasalsan kera.

Lipeäkala sopii erinomaisesti myös terveystietoisten kalaruuan ystävien lautaselle: 100 grammassa lipeäkalassa on rasvaa vain 0,6 g eikä se sisällä lainkaan hiilihydraatteja.

Moderni tuote pitkillä perinteillä

Lipeäkalaa on syöty Pohjoismaissa keskiajalta asti. Ihan yhtä pitkä ei ole lipeäkalan ja sitä valmistavan oululaisen Hätälän Oy:n yhteinen taival, mutta vuosikymmenien mittainen kuitenkin. Perheyrityksen nykyisen toimitusjohtajan Riku Isohätälän vanhemmat valmistivat lipeäkalaa jo 1960-luvulla, aluksi oman kotinsa yhteydessä.

Nykypäiviin tultaessa niin volyymit kuin valmistustekniikatkin ovat kehittyneet huimasti. Esimerkiksi kala on koneellisesti kuivattua, mikä takaa raaka-aineen tasaisen laadun. Valmista lipeäkalaa lähtee loppuvuodesta matkaan Hätälän tehtaalta satojatuhansia kiloja kauppohin ympäri Suomen. Hätälä onkin Suomen suurimpia lipeäkalan valmistajia.

Vastuullista kalaa Koillis-Atlantilta

Myös vastuullisuusnäkökulma on huomioitu lipeäkalan tuotannossa: raaka-aineena Hätälällä on turskansukuinen molva, joka kalastetaan Koillis-Atlantilta WWF:n suositusten mukaisesti eli kala on pitkäsiimalla koukkupyydettyä. Hätälän Lipeäkala on MSC-sertifioitua.

Hätälän Lipeäkalaa saa kaupoista marraskuun alusta noin loppiaiseen asti. Videolta näet lipeäkalan valmistusohjeen uunissa.

Katso lisää ohjeita ja ideoita: https://hatala.fi/teemat/lipeakala/

MAINOS: Hätälä Oy