MAINOS: Hätälä Oy

Kala kruunaa joulupöydän

Joulu perinteisin menoin vai modernisti, suureellinen sukujuhla vai aatto kahdestaan, valmiiksi katettuna vai alusta asti itse kokattuna? Maistuvat kalatarjoilut tuovat juhlan tuntua jokaiseen joulupöytään.
Hätälä

Joulu on monelle vuoden tärkein juhla – ja etenkin tärkeä ruokajuhla. Täydelliseen joulupöytään kuuluu tietysti kala, jota kannattaa kattaa tarjolle monipuolisesti.

Monta tapaa nauttia graavia

Itseoikeutetusti joulupöytään kuuluu tietysti graavilohi. Senkin voi valmistaa useilla eri tavoilla ja maustaa oman maun mukaan: tillillä, rosépippurilla tai vaikkapa viskillä. Ruotsalaiseen tyyliin lohi graavataan suolan lisäksi sokerilla, ja kalan annetaan graavautua kylmässä pariin eri otteeseen, joten valmistus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen aattoa. Ja mikäpä estää valmistamasta koe-erän jo joulunalusherkuttelua varten!

Marjaisaa graavia valmiina

Jos kalaa ei halua graavata itse, saa graavilohta ja -kirjolohta valmiinakin. Vielä helpommalla pääsee, kun hankkii graavikalan valmiiksi siivutettuna. Hätälän graavisiivuista löytyy myös talven kausimaku Marjainen, jossa lohen makua korostavat arktisten marjojen aromit. Siivuilla saa näyttävyyttä aaton alkupalapöytään: ne voi taiteilla tarjolle esimerkiksi ruusun muotoon kierrettynä.

Joululohi luo lämmintä tunnelmaa

Kokonaisesta lohifileestä valmistuu näyttävä juhlaruoka uunissa. Hätälän joululohi maustetaan mm. inkiväärillä, piparimurskalla ja satsumilla – tuloksena ruoka, joka paitsi maistuu, myös tuoksuu aidon jouluiselta.

Ilman kokkailua valmiita tarjolle ovat loimu- ja lämminsavulohi. Pienempi fileepala on passeli kalaherkku esimerkiksi kahdestaan joulua juhliville, kun taas kokonaisesta loimu- tai lämminsavufileestä riittää isommallekin porukalle. Fileet voi asettaa tarjolle sellaisenaan tai esim. vihersalaatin kera.

Vaalea kala täydentää tarjoilun

Lohen lisäksi vaaleat kalat sopivat erinomaisesti joulupöytään ja tuovat monipuolisuutta tarjoiluun. Esimerkiksi siiasta tai kuhasta valmistuu nopeasti näyttävä, kevyt ja herkullinen ceviche, jossa kala marinoidaan ja kypsytetään suoraan lautaselle.

Korppoon kalastajilla oli tapana jo 1700-luvulla viedä kuninkaalle jouluhauki. Tapa on elvytetty henkiin viime vuosikymmeninä, ja nykyään lahjahauen saa tasavallan presidentti. Hätälän reseptissä jouluhauki täytetään sahramilla ja valkoviinillä maustetulla riisillä. Joulukalan valmistus kokonaisesta hauesta vaatii hieman kalankäsittelytaitoja, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen.

Lipeäkalaa pitkiin pyhiin

Joulupöydän perinteisistä perinteisin kalaherkku etenkin rannikkoseudulla on lipeäkala. Perinteisesti se tarjoillaan valkokastikkeen, perunoiden ja herneiden kera, mutta lipeäkalasta voi loihtia myös moderneja vaihtoehtoja, jotka maistuvat joulun välipäivinäkin. Suomalaishenkiseen joulupöytään sopii esimerkiksi lipeäkala ruis-mustikkasalsalla.

Katso joulun parhaat kalareseptit kätevästi samalta sivulta: https://hatala.fi/teemat/joulu/

MAINOS: Hätälä Oy