MAINOS

Elatus Era suojaa lehdet, joissa viljasato kasvaa

Mainos: Hankkija Oy 19.02.2018
Elatus™ Era antaa täydellisen suojan kaikkia viljan merkittävimpiä tauteja vastaan. Täysin kattava suoja tarkoittaa sitä, että enää ei tarvitse sekoittaa keskenään erilaisia tuotteita. Sama työ, mutta yksinkertaisesti parempi teho.
Vehnän lehtilaikku (DTR)
Vehnän lehtilaikku (DTR)
Ohran pantterilaikku
Ohran pantterilaikku

Viljakasvin lehdet tuottavat auringon energian voimin yhteyttämistuotteita, joista kasvi muodostaa sadon. Myös muut vihreät kasvinosat, kuten varsi ja tähkä yhteyttävät. Ohralla lehdet ja varret tuottavat yhteyttämisellään yli 80 % sadosta. Vehnällä sen tärkeimmät osat ovat kolme ylintä lehteä ja tähkä.

Viljan taudit tuhoavat yhteyttämispintaa, varastavat yhteyttämistuotteita sekä ehkäisevät yhteyttämistuotteiden siirtymisen lehdistä tähkään ja jyviin. Ne myös estävät veden ja ravinteiden kulkua lehteen, mikä haittaa kasvin yhteyttämistä ja muuta toimintaa. Mitä suuremman osan lehden pinta-alasta tauti tuhoaa, sitä enemmän satoa menetetään. Karkeasti ottaen vilja kasvaa satoa niin kauan kuin vähintään 37 % sen yhteyttävästä pinta-alasta on vielä vihreänä. Kun pinta-ala tautien tai tuleentumisen vuoksi menee tämän alle, sato ei enää lisäänny.

Kun tuotetaan korkeita viljasatoja, on tautien torjunta tärkeää tehdä ajoissa, jotta taudit eivät pääse salakavalasti tekemään tuhoja ennen kuin oireet tulevat esiin.

Elatus® Era on uusi kasvitautien torjunta-aine ohralle, vehnälle, rukiille ja ruisvehnälle. Se sisältää uutta SolatenolTM sekä protiokonatsoli –tehoainetta ja sillä on erinomainen teho ohran ja vehnän laikkutauteihin sekä ruosteisiin. Se tehoaa hyvin ohran pantterilaikkuun, josta myös Suomessa alkaa olla havaintoja. Se on erittäin tehokas myös vehnän lehtilaikkua (DTR) vastaan, joka on yleinen vehnävaltaisessa viljelykierrossa.

Elatus Era tehoaa myös Fusarium-homeisiin. Tällöin käsittely on tehtävä erikseen vasta tähkävaiheessa viljan kukinnan aikoihin. Koska Elatus Era on parhaimmillaan varsinaisten kasvustotautien torjunnassa, suositellaan se käytettäväksi aikaisemmin ja kukintavaiheen hometorjunta erikseen siihen hyväksytyllä valmisteella.

Resistenssiriskin ja tehon syventämisen vuoksi Elatus Era -valmistetta käytetään vain kerran kasvukaudessa. Ohralla paras käyttöaika on lippulehtivaiheessa ja vehnällä tähkän tullessa esiin. Tilanteesta riippuen voi vehnän ruiskuttaa myös jo lippulehtivaiheessa, jolloin saadaan paras suoja sen lehtiin etenkin DTR:ää ja harmaalaikkua vastaan. Näin kannattaa toimia etenkin, jos aikoo tehdä home- ja tähkäsääskitorjunnan tähkän tultua esiin.

Elatus Eran voi ruiskuttaa tankkiseoksena muiden kasvinsuojeluaineiden ja lehtilannoitteiden kanssa, kuten esim. Moddus-valmisteet ja Karate Zeon, Karate, YaraVita-valmisteet.

Elatus Era antaa pitkän suoja viljan tauteja vastaan. Kasvi pysyy terveenä loppuun asti ja lopuksi se tuleentuu luonnolliseen tahtiin. Elatus Era ei myöhästytä tuleentumista. Ohran ja vehnän korsi valmistuu samaan tahtiin tähkän ja jyvien kanssa, eikä siten haittaa puintia.

Lue lisää Elatus Erasta ja koetuloksista Hankkijan sivuilta

https://www.hankkija.fi/Maatalous_ja_metsa/kasvinsuojeluaineet/tautiaineet/elatus-era/

Arto Markkula

Syngenta Nordics A/S


MAINOS