MAINOS: Kärki-Agri Oy

Lypsylehmän tärkein valkuaisen lähde on mikrobivalkuainen

Valkuaisrehujen eli käytännössä rypsirouheen hinnan noustessa katse kääntyy vaihtoehtoihin ja hyvä niin! Tuote nimeltä Optigen® on käytössä rypsiä halvempi valkuaisrehu, josta irtoaa pötsissä tasaisesti typpeä pötsimikrobien tarpeisiin. Lisääntynyt mikrobien määrä lisää säilörehun kuidun sulatusta, maitomäärää sekä mikrobivalkuaisen tuotantoa. Lypsylehmän tärkein valkuaisen lähde on nimittäin mikrobivalkuainen, ei suinkaan rypsirouhe!

Ruokinnassa on syytä tavoitella aina riittävää valkuaispitoisuutta, mutta eri rehujen keskinäinen tasapaino sekä sulamisnopeus vaikuttavat myös kokonaisuuteen. Tyypillisesti kotoisten rehujen (eli säilörehun ja viljan) lisäksi annostellaan rypsirouhetta niin paljon, että tuotos miellyttää. Menetelmä on ihan toimiva, mutta ei suinkaan kustannustehokkain tai terveellisin. Taloudellisesti kannattavin ruokinta rakennetaan pötsin hyvinvoinnin kautta ja siinä Optigen® on ainutlaatuinen raaka-aine.

Ihmeellinen mikrobivalkuainen

Optigenin sisältämä valkuainen on mikrobivalkuaisen raaka-ainetta. Mikrobivalkuainen taas on lypsylehmän tärkein valkuaisen lähde. Rypsirouheella ei voi koskaan korvata mikrobivalkuaisen osuutta, joten ruokintaa koostaessa tulee keskittyä ensisijaisesti mikrobivalkuaisen tuotannon maksimoimiseen. Oikeaoppisesti rakennettu, Optigenia sisältävä ja riittävän karkearehuvaltainen ruokinta on kustannustehokkain ja terveellisin tapa ruokkia. Keskittyminen pötsiin on avain huippusuorituksiiin!

Optigenin käyttöönotto on helppoa, sillä tuote toimitetaan kätevissä 25 kg säkeissä ja annosmäärä on n. 100 g/lehmä päivässä. Tuote sekoittuu erittäin hyvin appeen sekaan ja aloittaa hitaan sulamisensa vasta pötsiin päädyttyään. Tuotteen pötsihajoavuutta on hidastettu niin, että puolet tuotteesta vapautuu ensimmäisen 12 tunnin aikana. Optigen täyttää siis ruokintakertojen välissä tapahtuvat ravinnesaanti-notkahdukset pitäen pötsin mikrobien kannalta tärkeän ammonniakkitason riittävänä ympäri vuorokauden.

Tuotteen laadun takana on kahden vuosikymmenen tutkimus- ja kehitystyö. Aiheesta on julkaistu 94 eri tutkimusta ja artikkelia ympäri maailman. Sitä valmistetaan kuudessa eri tuotantolaitoksessa taukoamatta, jotta nautatilat ympäri maailman saavat tasalaatuista tuotetta käyttöönsä. Optigen on teollinen valmiste, johon maailmanmarkkinahintojen heilahtelut eivät vaikuta samoin kuin rypsin ja soijan hintaan. Tasaisen vapautumisen lisäksi tuotteella on siis tasainen ja ennustettava hinta.

Lisää maitoa ja lihaa pienemmällä hiilijalanjäljellä

Viimeisin tutkimus (Saheed Salami et al., 2020) osoittaa, että Optigen® on nostanut lypsykarjoissa rehuhyötysuhdetta +3%, typen käytön tehokkuutta +4% sekä samalla laskenut peltoperäisen valkuaisrehun määrää -21%. Parempi kannattavuus pienemmällä hiilijalanjäljellä.

Lihakarjoilla rehun hyötysuhde ja päiväkasvut ovat olleet +8%. Lisäksi teuraspaino on saavutettu yli viikkoa aiemmin (-9 vrk) verrattuna ruokintaan ilman Optigenia. Nämä vahvat tulokset kertovat, että pötsin ominaisuuksia kannattaa kehittää joka tilalla ja Optigen® on siihen helppo ratkaisu.

Ota rohkeasti Optigen® käyttöön ja testaa mihin kaikkeen karjasi pystyy sen avulla. Jos valkuaista on perusrehuissa hyvin, voit vähentää lisävalkuaista ja ottaa Optigenia joukkoon. Jos perusrehuissa on pulaa valkuaisesta, ota vain Optigen joukkoon. Paras lähtökohta on hyvä säilörehun laatu, sillä vain hyviä perusrehuja lisäämällä on mahdollista saada tuotokseen parannusta lisääntyneen pötsitoiminnan kautta. Lisätietoja asiasta meiltä, ollaan yhteydessä!

MAINOS: Kärki-Agri Oy
Lue lisää