Millaisia perunoita lautaseltasi löytyy? Tällä teolla pienennät hiilijalanjälkeä entisestään - - Maaseudun Tulevaisuus
MAINOS: Pirkka

Millaisia perunoita lautaseltasi löytyy? Tällä teolla pienennät hiilijalanjälkeä entisestään

Kun valitset kaupasta nämä perunat, osallistut uuden metsän istuttamiseen. Jutun lopussa viisi herkullista perunareseptiä!

Peruna on monella tapaa hyvän mielen raaka-aine. Se on edullista ja terveellistä, vaikka monessa muotidieetissä toisin väitetään. Perunasta saa enemmän ravintoaineita ja vähemmän energiaa kuin vaikkapa pastasta ja riisistä. Peruna on myös täysin kolesteroliton, ja se sisältää muun muassa B- ja C-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, sinkkiä, kuparia ja rautaa.

Perunan hiilijalanjälkikin on pienempi kuin edellä mainituilla lisukkeilla. Jos haluat tehdä mahdollisimman vihreän valinnan kaupan perunahyllyllä, valitse laatu, jonka hiilijalanjälki on hyvitetty.

Pirkka perunoiden hiilijalanjälki on hyvitetty kokonaisuudessaan istuttamalla metsää. Hiilijalanjälkilaskennan on tehnyt Luonnonvarakeskus (Luke) ja se kattaa koko perunan tuotantoketjun pellolta Keskon keskusvarastolle asti.

Hyvityksestä vastaa 4H-säätiön Taimiteko-ohjelma. Metsänhoitoyhdistys ja 4H-nuoret istuttavat uutta metsää käytöstä poistuville maatalousmaille ja turvesoille, joilla tuotanto on loppunut. Luke on laskenut uuden metsän istutuksen hiilinieluvaikutuksen. Vuositasolla Pirkka perunoiden hiilijalanjäljen hyvittäminen tarkoittaa noin kahden hehtaarin verran uutta metsää.

Laskelmat ja hiilijalanjäljen hyvittäminen koskevat punaiseen, keltaiseen ja vihreään pussiin pakattuja Pirkka perunoita, joita on saatavilla 1 kg:n ja 2 kg:n pakkauksissa.

Kaipaatko uusia reseptejä perunan valmistukseen? Tutustu näihin K-Ruoan suosikkiohjeisiin. 

Lehtikaali-perunamuusi

Oletko lehtikaalin ystävä? Testaa tätä herkullista lisäkettä, joka on oiva pari vaikkapa paistetulle lohelle. 

Liha-perunasoselaatikko

Klassinen laatikkoruoka on kaikkien lohturuokien äiti. Siitä tulee vieläkin herkullisempaa, kun kuorrutat pinnan juustoraasteella.

Savulohikeitto

Helppo ja maukas lohikeitto valmistuu hetkessä. Se on mainio arkiruoka, mutta sopii hyvin myös juhlavampaankin hetkeen.

Lohkoperunat

Paprikajauhetta, chiliä, mustapippuria, suolaa… Herkullisen mausteiset lohkoperunat  sopivat melkein minkä tahansa lisäkkeeksi!

Kukkakaalia ja perunaa intialaisittain

Herkullinen kasvisruoka tunnetaan myös nimellä Aloo gobi. Se toimii niin lisäkkeenä kuin pääruokana turkkilaisen jogurtin kera. 

MAINOS: Pirkka