MAINOS: Pirkka

Kaali on aliarvostettu herkku – näillä resepteillä rakastut siihen varmasti

Terveellinen ja edullinen kaali maistuu niin salaateissa, pataruoissa, keitoissa kuin ohukaisissakin. Tuottajaperhe ihmettelee, miksi suomalaiset syövät kotimaisen kaalin sijaan espanjalaista jäävuorisalaattia.

Jos joku tuntee kaalin sielunelämän, niin Rinnan tilan tuottajaperhe Isossakyrössä. He kasvattavat Pirkka-kaaleja yhdellä Suomen suurimmista kaalitiloista. Tällä hetkellä siellä työskentelee kaksi sukupolvea: perustajat Tuulikki ja Pertti sekä heidän lapsensa Jussi, Ville ja Maija perheineen.

Rinnat tuottavat etenkin valko- ja punakaalia, mutta pelloilla kasvaa myös suippo-, savoijin- ja käärylekaalia. Kesän varhaiskaalit myydään pois nopeasti, koska ne eivät säily pitkään. Pirkka-kaaleiksi menevät pienikokoiset kaalit, koska kuluttajat suosivat pientä kokoa. Ennen lähtöä Keskon kuljetukseen kaalit puolitetaan ja pakataan muoviin.

Yhteistyö naapurien kanssa on tärkeää Rinnan perheelle.  Kaalia voidaan kasvattaa vain joka viides tai kuudes vuosi samalla paikalla, joten naapurukset vaihtavat maitaan, jotta pystyvät viljelemään omia kasvejaan tehokkaasti. Isonkyrön maat ovat vanhaa merenpohjaa, jossa kaalit viihtyvät erinomaisesti.

C-vitamiinia ja foolihappoa

Rinnat toivovat, että kaalin imago olisi parempi, sillä nyt kasvis on aliarvostettu. Kotiruoka on tosin ollut nosteessa myös huipputason ravintoloissa, joten toivoa sopii, että myös kaalin arvostus kasvaa.

– Erilaisia kaaleja voisi käyttää paljon nykyistä enemmän esimerkiksi suurkeittiöissä ja ravintoloissa. On hullua, että lapsille tarjotaan koulussa espanjalaista jäävuorisalaattia, kun tarjolla olisi edullista suomalaista lähikeräkaalia, joka taipuu hyvin salaattipöytäänkin, Maija ja Tuulikki Rinta sanovat.

Keventäjäkin saa kokattua kaalista hyvän omantunnon ruokaa lautaselleen, sillä siinä on vain vähän energiaa, mutta runsaasti C-vitamiinia. Kaalissa on myös foolihappoa ja tärkeitä hivenaineita kuten kalsiumia, mangaania, seleeniä ja rautaa.

Mehevää ja maistuvaa kaalista

Perinteistä borssia, kaalilaatikkoa uudella tavalla… Testaa nämä pomminvarmat reseptit.

Kaalikeitto
Borssikeitto
Aasialainen punakaalisalaatti
Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti
Härkis-kaaliwokki
Gruusialainen kaalilaatikko
Vegaaninen kaalilaatikko

MAINOS: Pirkka