MAINOS: Pirkka

Tätä Suomi syö: aamiaisen kestohitti syntyi 20 vuotta sitten kotikeittiössä

20 vuotta sitten Markku Nikki seisoi lasipurkin kanssa Keskon hississä ja jännitti. Nyt tuon purkin sisällön tuntee koko Suomi.
Kristiina Kontoniemi
Markku ja Anita Nikin Sysmän Luomuherkut on viljatila, joka tuottaa sekä Pirkka Luomu mysliä että monenlaista kauppojen hyllyitä tuttua luomuviljatuotetta.

Vuonna 2000 sysmäläinen Markku Nikki seisoi hississä Keskon pääkonttorissa ja katseli itseään peilistä. Käsissä oli lasipurkki, jonka sisällä oli Markun ja hänen vaimonsa Anitan kotiuunissa paahtamaa mysliä. Hän oli tullut Helsinkiin maistattamaan sitä keskolaisilla.

Mitenhän tässä käy, hän mietti.

– Edelleen muistan, miten paljon jännitti, Nikki sanoo.

Jännitys oli turhaa: lasipurkin sisältö osoittautui hitiksi.

Nykyään Sysmän Luomuherkut on paikkansa vakiinnuttanut viljatila, joka tuottaa sekä Pirkka Luomu mysliä että monenlaista kauppojen hyllyitä tuttua luomuviljatuotetta.

Siankasvatuksesta luomuviljaan

Markku Nikki on paljasjalkainen sysmäläinen. Nuoramoisen kylässä sijaitseva vilja- ja sikatila siirtyi hänelle ja Anita-vaimolle sukupolvenvaihdoksessa vuonna 1994. Pariskunta satsasi luomuviljelyyn.

– Kävimme jauhamassa ruista ja hernettä paikallisessa myllyssä ja kuljetimme niitä pakettiautolla lähikauppoihin. Se opetti meille raadollisella tavalla kustannuslaskentaa. Ei ollut taloudellisesti järkevää viedä pahvilaatikollista kerran viikossa kauppoihin.

Piti keksiä jotakin muuta.

– Tykkäämme syödä mysliä, ja siitä se idea syntyi. Mutta oli mukana onneakin.

Koepaahto kotiuunissa

Samoihin aikoihin Helsingin yliopisto oli kehittänyt viljamyslin reseptin, jolta puuttui valmistaja. Nikit halusivat testata sitä. Koepaahdot tehtiin omassa keittiössä. Paperille hahmoteltiin kuva pakkauksesta. Lopulta löytyi myös sysmäläinen yrityskummi, joka rohkaisi ottamaan yhteyttä Keskoon.

Niinpä Markku Nikki päätyi Helsinkiin hissiin lasipurkki kourassaan. Jännityksestä huolimatta tapaaminen oli menestys.

– Keskolaiset uskoivat meihin, vaikka meillä ei ollut vielä edes muita laitteita kuin kotiuuni. Taisi silmissäni olla kova onnistumisen palo, Markku Nikki nauraa.

Lopulta lasipurkin sisältö eli luomumysli päätettiin liittää Pirkka-tuotesarjaan. Päätös oli tärkeä sysäys koko viljatilan kehitykselle. Markkinoinnista ja jakelusta huolehtisi Kesko, joten pariskunta saisi keskittyä tuotantoon.

Pientilalta koko Suomeen

Nykyään Sysmän Luomuherkut tuottaa 300 000 pakettia mysliä vuodessa sekä monia muita tuotteita, kuten viljapohjaisia kasvispihvejä. Vanhaan konehalliin on remontoitu paahtamo ja lähettämö.

Nikit eivät ole suinkaan yksin. Pirkka tarjoaa monelle pienelle suomalaiselle yritykselle mahdollisuuden saada tuotteet valtakunnallisesti myyntiin ja kasvattaa tuotantoa. Pirkka-tuotteita valmistetaan 180 yrityksessä eri puolilla maata, joten se on merkittävä työllistäjä Suomessa.

Huippu-urheilijan aamumyslit

Viljatilan työt alkavat usein jo aamukahvipöydässä, jossa syödään tietenkin mysliä ja keskustellaan päivän töistä. Markku Nikki on tyytyväinen siihen, että kevään huoltovarmuuskeskustelut ovat nostaneet arvostusta suomalaista ruokaa kohtaan. Iloa tuovat myös asiakkaiden yhteydenotot. Alkuaikoina posti toi paljon kirjeitä, nykyään palautetta tulee sähköpostitse.

Eräs yhteydenotto on jäänyt erityisesti mieleen: ruokolahtelainen nuori mies kirjoitti kasvaneensa Nikkien myslillä. Nyt hän oli lähdössä Ranskaan amatööritalliin maantiepyöräilijäksi ja haki tukijoita.

– Mietimme, että kyllä meidän jotenkin pitää auttaa. Lahjoitimme pienen rahasumman ja lupasimme lähettää hänelle aamiaismyslit Ranskaan. Näin toimittiin.

Nikit ehtivät jo unohtaa asian, kunnes eräänä päivänä uutisissa kerrottiin, että Jaakko Hänninen on voittanut omassa ikäluokassaan pyöräilyn MM-pronssia. Tuttu poika!

– Jälkeenpäin tajusimme, että hänen isänsä oli aiemmin ostanut meiltä mysliä ämpäripakkauksissa. Jaakko Hänninen on nyt ammattilaistallissa polkijana ja tosi symppis kaveri, Markku Nikki hehkuttaa.

Mukana suomalaisten ruokapöydässä

Nikit arvostavat kuulumista Pirkka-perheeseen, joka tuo työtä kotimaisen ruuan valmistajille.

Pirkka Luomu mysli on nyt ollut tuotannossa kaksikymmentä vuotta, eikä suosio osoita laantumisen merkkejä. Markku Nikin mielestä syy on yksinkertainen: Kotimaisessa luomuviljassa on ainutlaatuisen hieno maku. Paahto on hellävarainen, jotta aromit säilyvät, ja Suomessa tehty tuote saadaan tuoreena asiakkaalle.

– On iso asia päästä ihmisten ruokapöytään. Maailma varmasti pyörisi ilman meidän mysliäkin, mutta kyllä se tekee tästä piirun verran paremman paikan.

Pirkka-sarjassa on yli 1000 Suomessa valmistettua tai kasvatettua tuotetta. Lue lisää.

MAINOS: Pirkka