Itsenäisyyspäivää vietetään arvokkaasti juhlien – katso 4 menua juhlapöytään - - Maaseudun Tulevaisuus
MAINOS: K-Ruoka

Itsenäisyyspäivää vietetään arvokkaasti juhlien – katso 4 menua juhlapöytään

On tullut aika nostaa malja Suomen itsenäisyydelle! Satayksivuotiasta Suomea juhlitaan kuudes joulukuuta perinteisin juhlallisuuksin.
Glögijuustokakku

Itsenäisyyspäivään liittyy monia perinteitä, kuten tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, soihtukulkueita, paraateja ja luonnollisesti myös se, että tv:stä katsotaan Tuntematon sotilas. On tapana sytyttää kynttilät itsenäisyyden kunniaksi.

Itsenäisyyden juhlimiseen kuuluu saumattomasti perinneruoka ja raaka-aineet. Linnan juhlia seuraa koko kansa, ja niiden keskiössä on vieraiden lisäksi menu. Myös kotona halutaan, että pöytä on katettu koreaksi maamme arvokkainta juhlapäivää varten.

Täysi illallinen vai pientä naposteltavaa?

Isänmaallinen juhlatunnelma syntyy erilaisissa juhlissa eri tavoin. Koristaako ruokapöytääsi kenties kokonainen kuha, puolukkainen karjalanpaisti, vai poronkäristys? Jokaisen tapaan juhlia löytyy varmasti sopiva menu. Kutsutko itsenäisyyspäivänä ystävät tai sukulaiset yhteisen juhlapöydän ääreen itsenäisyyden kunniaksi? Kokosimme neljä erilaista menua, joilla itsenäisyyspäivä pääsee arvoonsa.

Isänmaallinen juhlatunnelma syntyy suomalaisista raaka-aineista ja perinneruoasta. Ruokahalua herätellään graavilohella ja saaristolaisleivällä. Pääruokana komeilee puolukkainen karjalanpaisti ja paahdettu palsternakka-perunasose. Koska todellinen juhlaillallinen kaipaa jälkiruoaksi kakun, tässä kohtaa pääosan varastaa mausteinen glögijuustokakku.

Ei tarvitse kuluttaa paljoa aikaa, jotta voi syödä hyvin ja juhlavasti! Perinteinen itsenäisyyspäivän pääruoka, poronkäristys, syntyy helposti ja nopeasti valmiista käristyslihasta. Alkujuomaksi siemaillaan laakerinlehti-siideriglögi ja maistellaan palsternakkakeittoa.  Sen jälkeen pöytään katetaan poronkäristys. Helpon menun kruunaa piimäpannacotta.

Jos kala maistuu sinulle paremmin kuin lihaisat maut, on valintasi itsenäisyyspäivän kalamenu! Alkuun ruokahalua nostetaan raikkaan avokado-kylmäsavulohitartarin kera.  Pääruokana komeilee kokonainen kuha uunissa ja sen kaverina syödään perunamuusi ja paahdettu lehtikaalisalaatti. Jälkiruokana maistuu mustikkajuustokakku.
Itsenäisyyspäivänä voi myös ottaa rennosti ja valmistaa naposteltavia kokonaisen illallisen sijasta. Napostelumenu maistuu kotisohvalla, Tuntemattoman sotilaan ja Linnan juhlien tv-lähetyksen äärellä rauhoittuen. Onkin makuasia, mieliikö suolaista vai makeaa, vai molempia. Suolaiset itsenäisyyspäivän herkut ovat mätileivät, porosapas, karjalanpiirakat ja munavoi. Makeat maistuvat syntyvät maapähkinävoista ja lakutaateleista.

Mitä olisi itsenäisyyspäivä ilman kakkua? 

Yksi itsenäisyyspäivän odotetuimmista kohokohdista on kakku. Itsenäisyyden kunniaksi kakun maku valitaan oman maan luonnosta: mustikoita, puolukoita ja lakkoja. Näyttävä mustikka-valkosuklaakakku yhdistää mustikkaa ja jogurtti-seljankukkatäytettä. Mustikkamarmoroitu juustokakku on raikkaan makuinen ja väreiltään täydellinen valinta itsenäisyyspäivän kahvipöytään. Mainio vaihtoehto on myös puolukka-limejuustokakku, jossa puolukka, lime ja glögi yhdistyvät yllättävän herkullisella tavalla. Lakka on monen suomalaisen lempimarja. Se maistuu erityisen hyvältä suklaa-lakkakakussa, joka on juhlien ehdoton suosikki.

MAINOS: K-Ruoka