Uudet perunat – kylmään vai kiehuvaan veteen? Katso keitto-ohje ja parhaat reseptit! - - Maaseudun Tulevaisuus
MAINOS: K-Ruoka

Uudet perunat – kylmään vai kiehuvaan veteen? Katso keitto-ohje ja parhaat reseptit!

Ensimmäisiä varhaisperunoita odotetaan talven jälkeen ainakin lähes yhtä paljon, kuin kesää itse. Höyryävät perunat, reilusti tilliä ja sipaisu voita... Täydellistä!
Uudet perunat, silli ja piimäkastike

Kylmään vai kiehuvaan veteen?

Varhaisperunoiden keittäminen on tarkkaa puuhaa, ja mielipiteitä oikeaan keittotapaan on yhtä monta kuin keittäjiäkin. Peruna kypsyy kummallakin tavalla, mutta lopputulos on hieman erilainen! Peruna sisältää entsyymiä, joka vahvistaa solujen seinämiä. Entsyymi toimii parhaiten 50–60 asteessa, ja tuhoutuu yli 70 asteessa. Kylmään veteen lisättäessä entsyymi ehtii toimia kauemmin, ja peruna kiinteytyy. Mikäli haluat pehmeitä uusia perunoita, lisää perunat kiehuvaan veteen!

Näillä vinkeillä keität niin hyvät potut, että niistä puhutaan kylillä vielä ensi kesänäkin:

  • Valitse tasakokoisia perunoita. Varaa perunoita noin 300 grammaa syöjää kohden.

  • Pese perunat kylmässä vedessä ja harjaa ne huolellisesti puhtaiksi.

  • Lisää perunat merisuolalla ja tillinvarsilla maustettuun veteen. Vettä tulee olla sen verran, että perunat peittyvät juuri ja juuri.

  • Keitä perunoita kannen alla noin 15–20 minuuttia, perunoiden koosta riippuen.

  • Valuta keitinvesi pois.

  • Nosta kattila hetkeksi takaisin liedelle ylimääräisen kosteuden haihduttamiseksi tai vaihtoehtoisesti peitä perunakattila talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä ja nosta kansi päälle. Anna perunoiden kypsyä höyryssä loppuun.

  • Hienonna päälle tuoretta tilliä. Nauti perunat voinokareen tai perinteiseen tapaan sillin & piimäkastikkeen kanssa.


Kyllästyttääkö peruspottu? Kokeile tänä kesänä jotain uutta!

Niin hyviä kuin uudet perunat ovatkin, koko kesän perunapitoinen ruokavalio saattaa alkaa ”potuttaa” vannoutuneempaakin varhaisperunoiden ystävää. Tässä muutama resepti, joilla saat perunoihin uutta makua:

Savustetut uudet perunat: Savustusta ei tarvitse jättää vain kalan etuoikeudeksi, sillä myös perunoiden savustaminen onnistuu helposti savustuspussissa tai savustimessa.

Timjamiperunat: Timjaminen kastike valmistuu perunoiden kiehuessa ja kaadetaan kuumille potuille. Näitä otat varmasti lisää! 

Salt & vinegar uudet perunat: Suolan ja viinietikan huumaava yhdistelmä on villinnyt suomalaisia sipsimakuna – ja se on yhtä ihana uusissa perunoissakin. Tätä kannattaa testata!


Uudet perunat ja muut kesäherkut verkkokaupasta?

Kesällä moni viettää paljon aikaa reissun päällä, ja kuumana kesäpäivänä olisi ehkä muutenkin hauskempi tehdä ruokaostokset pellon laidalta tai laiturinnokasta. K-Ruoka-verkkokauppojen kotiinkuljetus sekä Tilaa & Nouda-noutopalvelu palvelee asiakkaita läpi kesän! Katso täältä, joko verkkokauppa toimii kotipaikkakunnallasi.

 

MAINOS: K-Ruoka