MAINOS: Lapin liitto

Kansainvälistä uraa luova yrittäjä löysi kodin Lapista

Anna Filppa syntyi Uudessa-Seelannissa, mutta kasvoi lapsuutensa Australiassa. Siellä hän tapasi myös tulevan suomalaisen aviomiehensä, joka oli tullut Australiaan opiskelemaan. Mies sai Annan, nuoren seikkailunhaluisen tytön, seuraamaan rakastunutta sydäntään Napapiirille asti.
Alexander Kuznetsov, All about Lapland

Anna Filpalle ja hänen aviomiehelleen Lappi tarjosi hyvät mahdollisuudet opiskeluun, ja molemmat suorittivat Rovaniemellä ammattikorkeakoulututkinnot kansainvälisestä liiketoiminnasta.

17 vuotta myöhemmin he asuvat edelleen kauniissa Rovaniemen kaupungissa neljän lapsensa kanssa. Anna ansaitsee elantonsa oman yrityksensä kautta ja tekee etätöitä omasta kotitoimistosta käsin. Yksi parhaista asioista etätyöskentelylle on, että Annalla on nyt enemmän aikaa olla lastensa kanssa.

- Rakastan tällaista elämäntapaa, joka minulla on juuri nyt. Elämässä on nyt hyvä tasapaino ja se on todella ihanaa, Anna sanoo.

Nykyään Anna on sisältömarkkinoinnin strategian suunnittelija. Hän auttaa yrityksiä olemaan vahvemmin läsnä netissä, sekä tekemään strategisia valintoja brändin näkyvyyden takaamiseksi. Vuosien varrella Anna on hankkinut paljon tietoa ja taitoja myös netin kautta. Anna perusti oman yrityksensä syksyllä 2020, kun hänet vapautettiin edellisestä markkinointipäällikön tehtävästään Rovaniemen ylellisessä Arctic Light -hotellissa. Kun matkailuala on kokenut korona-aikana vaikeita aikoja, markkinointitehtävissä työskentelevät ovat myös kärsineet tilanteesta.

Uusi työmahdollisuus tuli odottamattomasta suunnasta. Annan äiti soitti Australiasta ja kysyi, voisiko hän auttaa äidin ystävää yrityksen liiketoiminnassa. Anna suostui välittömästi. Siinä hetkessä Anna tajusi, että moni muukin tarvitsisi hänen osaamistaan. Anna teki omalle yritykselleen nettisivut ja kahden kuukauden sisällä hänen kalenterinsa oli täyteen varattu. Nykyään hän on jakanut työaikansa muutamalle vakituiselle asiakkaalle, jotka sijaitsevat eri puolilla maailmaa: Australiassa ja Yhdysvalloissa.

- Se oli kuin taikaa! Kaikki järjestyi, ja nyt saan tehdä työkseni sitä mitä rakastan!

Sisältömarkkinointipäällikkönä hän huolehtii asiakkaidensa näkyvyydestä ja läsnäolosta internetissä. Hän varmistaa, että asiakasyritysten tuotemerkit ja brändit ovat johdonmukaisesti ja yhteneväisesti esillä eri alustoilla: nettisivuilla, Instagramissa ja YouTube:ssa, ja tuotettu sisältö on korkealaatuista.

Kun tekee töitä eri mantereilla työskentelevien asiakkaiden kanssa, työnteko ei ole aina helppoa, mutta moderni teknologia auttaa tässäkin. Anna kommunikoi asiakkaidensa kanssa videoyhteydellä Zoom –ohjelmiston kautta.

- Meillä on myös Slack -sovellus. Se on eräänlainen tapa pikaviestiä tietokoneella. Tuntuu melkein kuin olisimme samassa toimistossa yhdessä, kun lähetämme viestejä toinen toisellemme.

Yrittäjänä toimiminen antaa Annalle mahdollisuuden saada enemmän omaa aikaa ja tilaa. Hän pitää työskentelystä jaksoissa: tunti töitä ja 15 minuutin tauko.

- Ensimmäisellä 15 minuutin tauolla teen itselleni mango-smoothien - se on täydellistä! Sitten työskentelen toisen tunnin ja venyttelen. Se ei ole joogaa, mutta tietoista hengittämistä ja rentoutumista. Se auttaa siirtämään fokuksen hetkeksi pois töistä.

Sen jälkeen Anna tekee vielä muutaman tunnin töitä ja syö lounaan ulkona, kun on lämmin sää. Annalla on tauoilla aikaa myös leikkiä ja kouluttaa koiranpentuaan. Illalla, töiden jälkeen, on perheen aika. Silloin Anna leikkii pihalla lasten kanssa. Hän käy myös kävelyllä läheisessä metsässä aina kun mahdollista, joko ystävän tai lasten kanssa. Toisinaan ihan vain yksinkin rauhoittamassa aivoja työpäivän jälkeen.

Anna pitää Rovaniemen luonnosta ja tunnelmasta. Hänen mukaansa se on täydellinen paikka kasvattaa lapsia. Anna arvostaa myös sitä, että Rovaniemellä kaikki on 15 minuutin ajomatkan päässä, mikä on kätevää perheille.

- Rakastan Rovaniemellä myös sitä, kuinka ruokakulttuuri on parantunut viime vuosina. Ravintoloissa on valinnanvaraa. Kun muutin ensimmäistä kertaa tänne, ei niitä vielä ollut. Nyt täällä on upeaa ravintolakulttuuria, enemmän gourmet-ruokia ja erilaisia makuja ympäri maailmaa, ja pidän siitä todella paljon.

Annan tarina on osa Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen ”Etätyöntekijät” –pilottia, jossa kerromme maakunnan etätyömahdollisuuksista. Lapin Liiton Veto- ja pitovoimainen Lappi -esiselvityshanke on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Tervetuloa Lappiin etätöihin!

MAINOS: Lapin liitto
Lue lisää