MAINOS: Lapin liitto

Julkishallinnon asiantuntijan toinen koti löytyy Jeesiön kylästä

Pieni Jeesiön kylä Sodankylässä on viime aikoina tullut jyväskyläläiselle Sonja Julkuselle hyvin tutuksi. Julkishallinnon asiantuntijaesimiestehtävissä toimiva Sonja käy useamman kerran vuodessa Jeesiössä, jossa hän tekee etätöitä, ulkoilee ja viettää hyvin erilaista elämää verrattuna Jyväskylän arkeensa. Jeesiö sijaitsee noin 35 kilometriä Sodankylän kirkonkylältä Kittilään päin. Sonjan mukaan Jeesiöön on helppo päästä.
Alexander Kuznetsov, All about Lapland

– Ajomatkaa tänne ei ole kuin 25 minuuttia. Tiet ovat ruuhkattomia ja rauhassa saa ajella. Muutenkin etäisyyksien käsite on Lapissa erilainen. Kynnys lähteä 1-2 tunnin matkalle on täällä paljon pienempi. Ollaan käyty usein hiihtokeskuksissa tai retkeilykohteissa, kertoo Sonja Julkunen.

Sonja on asunut Sodankylässä muutaman vuoden ja hänellä on siellä edelleen kavereita, joita hän käy mielellään tapaamassa. Elämä vei Jyväskylään, mutta kaipuu entisille seuduille on kuitenkin jäänyt. Jyväskylässä Sonja asuu kerrostaloasunnossa kaupungin keskustassa. Jeesiössä Sonja majailee ystävänsä Hennan luona, keskellä metsää. Täällä hän käy useamman kerran vuodessa, yleensä viikonloppuisin.

– Metsään pääsee saman tien, kun avaa oven ja siksi minä tykkään käydä täällä.

Sonja tykkää Jeesiön rauhallisesta tunnelmasta ja naapureista. Hänen mielestään on erityisen hienoa, että naapuruston voimin tehdään talvisin hiihtolatu läheiselle vaaralle, jossa hän käy mielellään hiihtämässä etätyöpäivän jälkeen.

Yleensä Sonjan työpäivä alkaa tarkistamalla päivän tärkeimpiä asioita ja lukemalla sähköpostit läpi. Sonja käy myös ystävänsä kanssa läpi aikatauluja ja he sopivat, milloin olisi hyvä hetki yhteiselle lounaalle tai lounaslenkille. Sonjan mukaan on oikeastaan ihan sama, tekeekö hän etätöitä Lapissa vai Jyväskylässä. Yhteyden työkavereihin pystyy helposti pitämään Teams -sovelluksen avulla. Haasteena etätyöläiselle tuo tarve tulostaa ja allekirjoittaa papereita, mutta Sonjan organisaatio on pikkuhiljaa siirtymässä paperittomaksi.

Elämä lappilaisessa kylässä on Sonjan mukaan hyvin erilaista verrattuna kaupunkielämään.

– Tavallisena arkena Jyväskylässä tuntuu, että oman kerrostaloasunnon siivoamiseen kuuluu noin tunti viikossa ja totta kai on muutakin pientä järjestelyä. Mutta sen huomaan heti, kun tulen tänne omakotitaloon, että täällä on paljon enemmän tekemistä.

Sonja osallistuu mielellään kaikenlaisiin askareisiin, kantaa polttopuita ja lämmittää vettä. Yhdessä kaverinsa kanssa, he ovat laittaneet pihaa ja suunnitelmissa olisi myös kääntää mansikkapenkkiä. Tällaisia askareita hänelle ei kaupungin kerrostaloasunnossa tule vastaan.

– Oikeastaan oma arkiaktiivisuuskin on täällä paljon isompaa, koska on erilaisia asioita mitä pitää tehdä ja totta kai omakotitalon siivoaminenkin vie paljon enemmän aikaa. 

Sonjan ystävän kaksi koiraa vaativat myös lenkittämistä ja se onkin helppoa ympäröivässä metsässä.

– Tykkään ihan tosi paljon liikkua luonnossa ja se on kyllä yksi iso tekijä, mikä vetää tälle seudulle etätöihin. Täällä se on niin hyvin mahdollista.

Viikonlopun vaellusretki tunturiin on Sonjalle koko viikon huipennus. Sonjalla on Sodankylässä omia lempiretkeilypaikkoja, kuten Pyhä-Nattaset kunnan pohjoispuolella, sekä lähellä Kittilää sijaitseva karun kaunis Kumputunturi. Sinne he lähtevät ystävän kanssa kelillä kuin kelillä.

– Välillä sinne on kiivetty ihan hirveässä helteessä. Ja joskus sinne taas on menty talvella niin, että on jouduttu tulemaan pyllymäkeä sieltä alas.

Sonja kannustaa jokaista lähtemään rohkeasti kokeilemaan etätyön mahdollisuuksia muuallakin kuin kotiympyröissä. Kesä on Sonjan kannalta parasta aikaa olla etätöissä Lapissa. Silloin Lapin luonto alkaa kukoistamaan ja yötön yö tarjoaa erityisen hyviä puitteita retkeilyyn.

– Oisko se sitten mökillä tai missä tahansa Suomea, mutta erityisesti jos on kokematta Lapin eri vuodenajat, niin rohkaisen kyllä käymään täällä kaikkina vuodenaikoina!

Sonjan tarina on osa Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen ”Etätyöntekijät” –pilottia, jossa kerromme maakunnan etätyömahdollisuuksista. Lapin Liiton Veto- ja pitovoimainen Lappi -esiselvityshanke on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Tervetuloa Lappiin etätöihin!

MAINOS: Lapin liitto
Lue lisää