MAINOS: NHK

Kiteeläisellä Jari Timosella apuna Strautmannin noukinvaunut rehunteossa

Kuikat mekastavat Kiteenlahden pelloilla, kun Jari Timonen alkaa kertoa työstään kone- ja rehu-urakoitsijana. Timosen tilan 25 peltohehtaaria ovat nurmiviljelyssä. 40 hehtaaria metsää, soramonttu ja lumityöt talvisin pitävät pohjoiskarjalaisen yrittäjän kiireisenä ympäri vuoden.
Kuva: Jari Timonen

Mitkä asiat ovat tärkeitä rehu-urakoijan arjessa?

Varsinkin ensimmäinen säilörehunkorjuu tehdään Suomessa nopeasti. Päivät venyvät 12-16-tuntisiksi, saattaapa olla että vuorokausikin tehdään yhteen putkeen.”

”Rehunteossa katteet ovat pieniä. Kun urakoijalla on kestävät peltotyökoneet, asiakas voi luottaa urakoijan aikaansaamaan lopputulokseen.”, Timonen tiivistää.

Vain kestäviä koneita rehuntekoon

Jos pahin tapahtuu, eli että konerikko iskee kesken kuuminta rehuntekosesonkia, sekä asiakkaan, että urakoijan aikataulut menevät pahasti sekaisin. Siihen on harvalla varaa.

”Minulla on omana Strautmannin Tera-Vitesse 5201, ja sitten meillä on kolmen tilan porukalle yhteinen Giga-Vitesse 4401. Kaksi identtistä traktoria pitävät huolen siitä, että jos jotain menee pieleen, niin toinen voidaan siirtää lennosta noukinvaunuun.

”Mutta eipä ei ole tarvinnut Strautmannin noukinvaunuja juuri korjata”, Jari toteaa.

Miten syntyy laadukas ja kestävä säilörehu?

”Jokaisella rehuntekijällä on tietenkin omat periaatteensa ja kokemuksensa”, kertoo Jari Timonen, mutta painottaisi kuitenkin rehunteossa, että:

  - Rehua ajettaessa tulee pitää silmällä rehun laatua
  - Noukinta ei kannata asentaa liian lähelle maata, jotta kuormaan ei joutuisi sekaan multaa
  - Lisäksi säilöntäainetta pitää käyttää riittävästi säilyvyyden takaamiseksi.

Entä rehunteko urakoijan kannalta, miten kalliit koneet saadaan kestämään ja tehdään peltotyöstä turvallista ja tehokasta?

”Ajaminen raskaan heinäkuorman kanssa kannattaa tehdä ennakoiden. Raskaita koneita ei pidä särkeä ajamalla vaikkapa säilörehukasan päälle jatkuva veto päällä, vaan mennä hitaasti. Rehukarheessa olevat kivet kannattaa noukkia alta pois.”

Terveenä säilyminen ja työtapaturmien välttäminen on hiljattain ukin rooliinkin astuneelle Jari Timoselle tärkeää. ”Maatalouskoneilla ajetaan paljon liikenteen seassa, väsyneenäkin. Siinä on aina omat riskinsä. Ei pidä hosua.”

Millainen Strautmannin noukinvaunu on työvälineenä?

”Strautmannin noukinvaunu on varmatoiminen ja vahva. Se tekee tosi lyhyttä silppua, melkein kuin ajosilppurilla tehtyä. Kiihdytinrulla jakaa kuorman tasaisesti. Muiden merkkien noukinvaunuissa ei rullaa olekaan. Mekaaninen voimansiirto toimii Suomen kosteassa ilmastossa. Lisäksi plussaa vaunun muovisista, joustavista kaarista, eivät ole herkkiä rikkoontumiselle”

”Vaunun huolto on vaivatonta: teriä olen teroittanut ja noukkimen piikkejä saattaa joskus joutua vaihtamaan, mutta siinäpä se.”, Jari kertoo.

”Minulla on käytössä viides Strautmannin vaunu. Monipuolisen työkoneen ansiosta tarvitaan vähemmän kalustoa ja miehistöä.”

Kiteen kuikat hiljenevät ja Jari Timonen hyppää traktorin pukille suuntanaan aukeat rehupellot.

Tutustu Strautmann-noukinvaunuihin NHK:n sivuilla

Teksti: NHK / Pia Rupponen

 

MAINOS: NHK
Lue lisää