MAINOS: Nordkalk

Kalkituksen H-hetki on nyt

Nyt on paras ajankohta hoitaa peltojen kalkitus kuntoon, muistuttaa Nordkalkin myyntipäällikkö Jan Drugge Porvoon kalkitustyömaalla.
Nordkalkin Kalkkirannasta toimitettu kalsiitti ajettiin työmaalle 50 tonnin kasettirekoilla.

Pellot ovat hyvin jäässä ja lunta sopivasti. Työ sujuu hyvin, vakuuttaa myös urakoitsija Matti Salminen. Tyypillisenä työpäivänä hänen kalustonsa levittää 150-200 tonnia kalkkia. Kalkituskauden levitysmäärä on yli 10 000 tonnia. Salmisen kalusto on ollut liikkeellä jo syksystä lähtien. Nyt talvikauden urakat alkoivat Ayräväisen tilalta Porvoon pohjoispuolelta.

Maanviljelijä Tero Äyräväinen kertoo, että viljelyskartoissa pellot ovat olleet punaisen puolella, n. pH 5,3 paikkeilla koko ajan. Vuosien varrella hän on testannut eri lannoitetasoja, mutta ei ole havainnut merkittävää eroa sadoissa. ’Viljavuusanalyysien perusteella tulin siihen tulokseen, että pellot tarvitsevat peruskalkituksen.’  Äyräväinen päätti nostaa peltojensa pH:n tavoitetasolle, eli yli 6,5:n. Näin maaperässä jo olevat ja lannoituksessa lisätyt kasviravinteet tulevat paremmin kasvien käyttöön. Ensi kesänä pelloilla viljellään kevätvehnää ja kauraa.

Viime vuonna peltolohkoille  levitettiin 150 tonnia Nordkalkin Aito Kalsiittia. Tänä talvena pellot saavat saman annoksen, 9 tn/ha, yhteensä 18 tn/ha kalsiittia. Nordkalkin Kalkkirannasta toimitettu kalsiitti ajettiin työmaalle 50 tonnin kasettirekoilla. Ennen kuljetusta kalsiitti jauhetaan ja kostutetaan. Näin levitys onnistuu tasaisesti eikä se pölyä, toteaa urakoitsija Salminen. Äyräväinen on tyytyväinen Nordkalkin, urakoitsija Salmisen ja jälleenmyyjän yhteistyöhön. Kalkitustoimenpide toteutui puhelinsoitolla jälleenmyyjän konttorille. Toinen soitto Salmiselle täsmensi levityslohkot. Levityspäivänä hänen ei tarvinnut olla edes paikalla.

Drugge kertoo, että Suomen viljelysmaat ovat lähes kaikki happamia, joten ne tarvitsevat säännöllistä kalkitusta. Lisäksi voimakas typpilannoitus ja maan muokkaaminen happamoittavat peltoja. Siksi pellot kannattaa kalkita noin viiden vuoden välein. Ylläpitokalkitukseksi suositellaan 5-7 tn/ha riippuen pH:n nostotarpeesta ja kalkitusmateriaalin neutralointikyvystä.

Kalkitusaineissa on eroja

Drugge muistuttaa viljelijöitä, ettei kalkituspäätöstä tehtäessä pidä tuijottaa pelkästään kalkin tonnihintaan. Kalkitusaineiden neutraloiva kyky vaihtelee merkittävästi. 

Neutralisointivaikutuksen lisäksi kalkkikivipohjaiset kalkit sisältävät kasveille tärkeitä kasviravinteita kuten kalsiumia ja magnesiumia.

Nordkalkin tuotteita myyvät Suomessa maatalouskaupat ympäri maan.

Maanparannuskalkkien toimituspaikat ovat: Kokkola, Lappeenranta, Louhi, Parainen, Raahe, Siikainen, Sipoo, Tytyri, Vampula ja Vimpeli.

Voit laskea kalkitustarpeen osoitteessa: http://www.nordkalk.fi/tuotteet/kalkkilaattori/ 

MAINOS: Nordkalk