Nyt on paras aika kalkita - MT-TV - Maaseudun Tulevaisuus
MAINOS: Nordkalk

Nyt on paras aika kalkita

Kalkitukset ovat parhaillaan käynnissä ympäri Suomen, mutta katsotaanpa hieman tarkemmin Raaseporiin Tenholan kylään. Siellä on kalkinlevitys nyt täydessä vauhdissa.

Henrik Kevin on ollut vastuullisena viljelijänä tällä kasvinviljelytilalla jo vuodesta 2004. Tilalla on viljelykierrossa pääasiassa syysviljaa, mutta lisäksi löytyy mm. sokerijuurikasta, perunaa ja hernettä.

- Kun perusteet ovat kunnossa, niin on hyvä viljellä. Tärkeintä on kalkitus ja ojitus, kunhan ne ovat kunnossa, niin vilja voi kasvaa. Kasvinviljelyssä painopiste on tuottavuudessa ja kalkitus on avainasemassa tuoton maksimoinnissa. Ojitus ja kalkitus ovat tärkeimmät, kaikki muu tulee niiden jälkeen. Nyt olemme tekemässä ylläpitokalkitusta ja Nordkalk on fiksuin vaihtoehto, kertoo Henrik.

Paikalla on myös Nordkalkin myyntipäällikkö Jan Drugge ja levitystä tekevä urakoitsija Tomas Lindqvist. Jan Drugge on samoilla linjoilla Henrikin kanssa.

- Peltomaan viljavuuden kannalta kalkitus on tärkeää ja on ilahduttavaa, että nykyään myös maan peruskuntotekijöistä keskustellaan enemmän. Kalkituksessa on monta hyvää puolta ph-tason optimoinnin lisäksi, joista olemmekin juuri julkaisseet uuden kalkitusoppaan. Oppaan löydät lähimmästä maatalouskaupasta tai vaikka kotisivuiltamme, vinkkaa Jan.

Ammattilaisen avulla kalkinlevitys onnistuu

Tomas Lindqvist on levittänyt kalkkia jo yli 10 vuotta etelärannikon alueella.

- Yleisin kalkitusmäärä on 5-6 tonnia hehtaarille, mutta on kymmentäkin tonnia ajettu. Levityksessä määrän säätö ja kaikki muukin tässä on sähkötoimista. Meillä on myös GPS-täsmäkalkitus mahdollisuus, mutta esimerkiksi nyt kuivalla kalkilla näkee ajourat hyvin. Pieni sadekaan ei haittaisi kalkin levitystä. Nyt on kuitenkin erinomaiset kalkituskelit. Syksyllä on paras aika kalkita, kun pääsee vielä tietä pitkin pellolle, summaa Tomas.

Alla olevalta videolta näet kalkinlevitystä Tenholassa.

Lisätietoa www.nordkalk.fi

MAINOS: Nordkalk