MAINOS: Suonentieto

Vinkit verotilinpäätökseen

Verotilinpäätös ja siihen liittyvät kirjanpidolliset työt tehdään monella maatilalla vain kerran vuodessa. Ajantasainen taloushallinto auttaa kassanhallinnassa ja pitkäaikaisella verosuunnittelulla saadaan säästöjä veroissa, jolloin pystytään varautumaan jo ennakkoon verojen määrään jopa pitkälle tulevaisuuteen. Kysyimme Suonentiedon taloushallinnon ohjelmistojen asiantuntijalta, miten kirjanpidosta saataisiin mahdollisimman paljon hyötyä maatilalla verotilinpäätökseen.
Verotilinpäätösuunnittelussa eri vuosien kehitystä voi vertailla graafisesti.

Suunnittelemalla säästöjä veroihin

Loppuvuosi on maataloudessa välitilinpäätösten kulta-aikaa. Verosuunnittelulla pystytään vaikuttamaan tilan verotettavan tulon määrään ja tämä mahdollistaa pitkällä tähtäimellä säästöjä veroissa, jos pystytään arvioimaan maatalouden toimintaa lähivuosina.

- Monet maatilat tekevät kirjaukset kerran vuodessa, joka saattaa itsessään aiheuttaa jo kiirettä ja painetta. Kirjanpito-ohjelman käyttö kerran vuodessa ei välttämättä olekaan niin joutuisaa, osa kuiteista saattaa olla kadonnut ja tapahtumien muistelu useiden kuukausien päähän on jo mahdotonta. Taloushallinnon tuomat tiedot eivät tuolloin anna maatilalle kaikkea sitä hyötyä, mitä ohjelmasta voisi saada, kun pitää kirjanpidon ajan tasalla, Hiltunen kertoo.

Tässä vinkkimme maatilan tilinpäätökseen:

Ajantasainen tulo- ja menotapahtumien kirjaaminen nopeuttaa välitilipäätöksen ja veroennusteen tekemistä. Esimerkiksi liha- ja maitotilit, sekä tukitilitykset kannattaa kirjata tilityspäivän mukaisesti.

Veroennuste on mahdollista tehdä Maatalousneuvoksessa ja se kannattaa tehdä ennen kuin verovuosi on päättynyt. Näin pystytään vielä vaikuttamaan verojen määrään.

Ostojen ja myyntien ajoitus tilikauden aikana on hyvä keino vaikuttaa vielä loppuvuoden tulokseen. Esimerkiksi ostojen osalta tehdään hankintoja seuraavalle verovuodelle.

Poistoissa on määritelty omat maksimipoistoprosentit omaisuuslajeittain ja huonoina vuosina poistot voi jättää tekemättä. Jottei tilan nettovarallisuus lähde pienenemään, verovuoden poistojen ei tulisi ylittää lainanlyhennysten määrää. Vuosina 2020 - 2023 on mahdollista tehdä korotetut poistot uusista koneista ja laitteista.

Tasausvaraus on yksi verotuksen väline, jolla voidaan varautua investointeihin jopa useana vuonna peräkkäin. Verotusvuonna varauksen teko pienentää tulosta. Tehdyn varauksen suuruinen summa on oltava tilillä käytettävissä investointiin, sillä silloin ei syödä nettovarallisuutta tahattomasti.

Oman auton käyttö maataloudessa on vähennyskelpoista. Toteutuneista maatalouden matkoista tulee olla ajopäiväkirja, jonka perusteella maatalouteen kohdistuvat kilometrikulut voi kirjata vähennykseksi verolomakkeelle.

Kotieläinten myynti- ja hankintamenojen jaksotukset auttavat maatalouden tuloksen tasaantumisessa. Toimintaa laajentaessa tai lopettaessa voidaan jakaa tulo tai meno kolmelle vuodelle.

Viljelijäpuolisot voivat esittää vaatimuksen jaettavasta yritystulosta ja jakaa maatalouden tulosta pääoma- ja ansiotulo-osuuksiin. Pääomatulon enimmäismäärän osuudeksi voi valita 0 %, 10 % tai 20 % nettovarallisuudesta. Tällä on mahdollista vaikuttaa yrittäjäpuolisoiden henkilökohtaisessa verotuksessa verojen määrään. Voit testata Veroennusteen avulla, millä osuudella puolisoiden kesken yritystulo kannattaa jakaa.

Sähköinen veroilmoittaminen suoraan ohjelmasta on ollut mahdollista huhtikuusta 2020 lähtien. Ilmoittaminen tulorekisterivarmenteella nopeuttaa lähetystä ja vähentää virheiden mahdollisuutta. Maatalousneuvoksesta löytyvät mm. Maa- ja metsätalouden veroilmoitus, arvonlisäveroilmoitus ja energiaveron palautushakemus, unohtamatta yhtiömuotoisten maatilojen veroilmoitusta.

Ohjelmisto verosuunnittelun tueksi

Maatalousneuvoksessa on kaikki työkalut taloushallintosi tueksi. Nosta taloushallintosi uudelle tasolle ja tule asiakkaaksemme.
Soita: 017-264 2642 tai myynti@suonentieto.fi.
Tutustu meihin: www.suonentieto.fi

Kirjanpito, laskutus ja palkanlaskenta – Maatalousneuvos

Maatalousneuvos myös sähköiseen taloushallintoon

 

MAINOS: Suonentieto
Lue lisää