MAINOS: Syngenta Nordics A/S

Suojaa lehdet joissa viljasato kasvaa

Viljakasvin lehdet tuottavat auringon energian voimin yhteyttämistuotteita, joista kasvi muodostaa sadon. Myös muut vihreät kasvinosat, kuten varsi ja tähkä yhteyttävät. Ohralla lehdet ja varret tuottavat yhteyttämisellään yli 80 % sadosta. Vehnällä sen tärkeimmät osat ovat kolme ylintä lehteä ja tähkä.

Viljan taudit tuhoavat yhteyttämispintaa, varastavat yhteyttämistuotteita sekä ehkäisevät yhteyttämistuotteiden siirtymisen lehdistä tähkään ja jyviin. Ne myös estävät veden ja ravinteiden kulkua lehteen, mikä haittaa kasvin yhteyttämistä ja muuta toimintaa. Mitä suuremman osan lehden pinta-alasta tauti tuhoaa, sitä enemmän satoa menetetään. Karkeasti ottaen vilja kasvaa satoa niin kauan kuin vähintään 37 % sen yhteyttävästä pinta-alasta on vielä vihreänä. Kun pinta-ala tautien tai tuleentumisen vuoksi tämän alle menee, niin sato ei enää lisäänny.

Elatus™ Era antaa pitkävaikutteisen suojan lehdille

Kun tuotetaan korkeita viljasatoja, on tautien torjunta tärkeää tehdä ajoissa, jotta taudit eivät pääse salakavalasti tekemään tuhoja ennen kuin oireet tulevat esiin. 

Elatus™ Era on kasvitautien torjunta-aine ohralle, vehnälle, rukiille ja ruisvehnälle. Se sisältää uutta Solatenol™ sekä protiokonatsoli –tehoainetta ja sillä on erinomainen teho ohran ja vehnän laikkutauteihin sekä ruosteisiin. Se tehoaa hyvin ohran pantterilaikkuun, josta myös Suomessa alkaa olla havaintoja. Se on erittäin tehokas myös vehnän lehtilaikkua (DTR) vastaan, joka on yleinen vehnävaltaisessa viljelykierrossa. 

Poikkeuksellisen vahvan Elatus™ Eran tehosta tekee sen kyky suojata lehdet tyvestä kärkeen asti pitkäkestoisesti. Sen liike kohti uutta kasvua on hitaampaa kuin useammalla muulla viljan SDHI-tautiaineella. Tällöin tehoaine ei pakene liian nopeasti kohti lehden kärkeä ja uutta kasvua, vaan säilyy suojaamassa koko lehteä. 

Käy lukemassa lisää miten Elatus™ Era suojaa lehdet ja torjuu kasvitaudit Syngentan sivuilta.

Tukea yhteyttämiseen ja suoja kuivuutta vastaan

Kasvitautien torjunnan lisäksi Elatus™ Era ja sen tehoaine Solatenol™ tukevat viljakasvin yhteyttämistä säästäen sen veden käyttöä. Vaikka haihdunta vähenee, pysyy yhteyttäminen (fotosynteesi) ennallaan. Säästynyt vesi voidaan käyttää myöhemmin viljan jyvien täyttymiseen, mikä parantaa satotasoa. Elatus™ Era ei kuitenkaan myöhästytä viljan valmistumista samaan tapaan kuin viherrysvaikutusta aiheuttavat strobiluriini-valmisteet. 

Yksi käyttökerta lippulehtivaiheessa tai tähkän tullessa esiin

Resistenssi-riskin ja tehon syventämisen vuoksi Elatus™ Era -valmistetta käytetään vain kerran kasvukaudessa. Ohralla paras käyttöaika on lippulehtivaiheessa (T2) ja vehnällä tähkän tullessa esiin (T3). Tilanteesta riippuen voi vehnän ruiskuttaa myös jo lippulehtivaiheessa, jolloin saadaan paras suoja sen lehtiin etenkin DTR:ää ja harmaalaikkua vastaan. Näin kannattaa toimia etenkin, jos aikoo tehdä erikseen home- ja tähkäsääskitorjunnan tähkän tultua esiin.

Elatus™ Eran voi ruiskuttaa kasvuston rehevyyden ja käyttötarpeen mukaan annoksella 0,5 – 1,0 l/ha. Tankkiseokset muiden kasvinsuojeluaineiden ja lehtilannoitteiden kanssa voi tarkistaa tankkiseostaulukoista. Esim. Moddus-valmisteet, Karate Zeon ja YaraVita-valmisteet soveltuvat hyvin samaan tankkiin.

Elatus™ Era antaa pitkän suojan viljan tauteja vastaan. Kasvi pysyy terveenä loppuun asti ja lopuksi se tuleentuu luonnolliseen tahtiin. Elatus® Era ei myöhästytä tuleentumista. Ohran ja vehnän korsi valmistuu samaan tahtiin tähkän ja jyvien kanssa, eikä siten haittaa puintia.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.

Lisää vinkkejä Elatus™ Eran käyttöön ja ajankohtaista tietoa kasvinsuojelusta.

Syngenta Nordics A/S

Arto Markkula , 0500-281717
Antti Jaakkola, 040-7033558

MAINOS: Syngenta Nordics A/S
Lue lisää