MAINOS: Vattenfall

Näin ratsutila sai liiketoiminnan kukoistamaan

Turkan Ratsurinne toimii Oulun seudulla. Yritys on kymmenessä vuodessa kehittynyt kuuden hevosen tallista merkittäväksi liiketoiminnaksi.
Satu Turkka ja tallin oma kasvatti, viisivuotias tamma Turkan Sirutar.

Vastuullisen hevosyrityksen toiminnan perustana on kolme asiaa:

  •      työntekijöiden hyvinvointi
  •      ​eläinten hyvinvointi sekä
  •      hyvin hoidettu ympäristö, jossa asiakkaat viihtyvät.

Turkan Ratsurinne käyttää Vattenfallin fossiilivapaasti tuotettua sähköä. Energiatehokkuudesta huolehtiminen kuuluukin hevosyrityksen toiminnan perusasioihin. Vattenfallin kuukausittain lähettämä CO2-raportti on hyödyllinen työväline tarkasteltaessa ilmastoystävällisen sähkön käytöllä säästyneitä hiilidioksidipäästöjä.

Energiatehokkuuteen ja ympäristöstä huolehtimiseen panostaminen kannattaa

Yrittäjä Satu Turkka kertoo, että yrityksessä on vaihdettu öljylämmitysjärjestelmä hakelämmitykseen jo muutama vuosi sitten. Energiaremontti on vähentänyt öljyn ja sähkön tarvetta.Valaisimet vaihdettiin led-valoihin 15 hehtaarin alueella, muun muassa ulkokentillä.

- Valaistuksen nykyaikaistamisella on suuri merkitys, sillä asiakkaamme ratsastavat kentillä pääosin iltaisin, korostaa Turkka.

Yrityksessä on jo tehty laskelmia aurinkopaneelien asentamisesta ja sähkön omatuotannon käyttöönotosta.

- Kun heinät tulevat omilta pelloilta, myös se säästää ympäristöä ja pienentää hiilijalanjälkeä, Turkka sanoo.

- Laitumilla on aurinkokennoakuilla toimivat sähköpaimenet. Pihattotalli on varustettu automatiikalla toimivin, lämmitetyin juottokupein. Energiaa säästyy myös, kun ratsastuskenttiä ei enää kastella paloletkuilla, vaan kasteluvesi otetaan läheisestä ojasta vanhaan lietevaunuun.

“Turpaterapialle” on kysyntää

- Ratsastuskoulutoiminta on edelleen liiketoimintamme perusta, mutta jo lähitulevaisuudessa hevoset palvelevat enemmän erityisryhmiä, toteaa Turkka.

- Hevosten kanssa käydään tapaamassa myös vanhuksia ja lapsia. Vammaispalvelut ovat olleet mukana alusta saakka.

- Tällaisen ulkoilmaharrastuksen kysyntä kasvaa erityisesti toimistotyötekijöiden keskuudessa. “Turpaterapialle” on kysyntää, naurahtaa Turkka hyväntahtoisesti.

Korona-aika kasvatti liiketoimintaa: koululla on nyt viikoittain yli 350 asiakasta.

- Asiat luonnistuvat, kun muistaa muutaman perusperiaatteen: suunnittele, organisoi ja delegoi, luonnehtii Turkka yrityksensä toimintaperiaatteita.

- Kannattamaton liiketoiminta on hyvä karsia. Mietin kaikkea toimintaa sen kautta, että turhaa ja tyhjää työtä ei kannata tehdä.

Vattenfallin asiakkaat saavat kuukausittain asiakaskohtaisen CO2-raportin

Raportti kertoo konkreettisin esimerkein puina ja ajokilometreinä, miten paljon päästöjä on asunnossasi tai pienyrityksessäsi sähkösopimuksesi ansiosta säästynyt. Samasta raportista näkyy myös sähkönkulutus kokonaisuudessaan ja miten se vertautuu aiempaan kuukauteen. Voit seurata juuri oman sähkösopimuksesi vaikutusta ilmastoon ja ympäristöön, ja oman kotisi tai pienyrityksesi kulutuksen muutoksia.

Kun käytät vain fossiilivapaata sähköä, ei sähkösi tuottamisesta kerry hiilidioksidipäästöjä. Niinpä tavallisesta ”sekasähköstä”, eli myös fossiilisia tuotantotapoja sisältävästä sähköstä vaihtaminen fossiilivapaaseen tuotteeseen säästää hiilidioksidipäästöjä.

Jos et ole vielä Vattenfallin yritysasiakas, tee tästä fossiilivapaa sähkösopimus, ja pian saat sähköpostiisi ensimmäisen oman raporttisi!

Tutustu myös muihin Vattenfallin asiakkaisiin: Ilmastoälykkäitä vastuullisuustarinoita - Vattenfall

MAINOS: Vattenfall
Lue lisää