Maaseudun Tulevaisuus

Meillä menee vielä liian hyvin

Eija Mansikkamäki: Miettiikö kansa tässä tilanteessa sotea tai Natoa?

Vaalit ovat ovella ja teemat hiukan hukassa, ainakin perusäänestäjän mielestä.

Mikään ei oikein sytytä. Keskustan avaus keskikaljan laimennuksesta näytti lupaavalta, mutta päättyi lässähdykseen: laimennus siirtyy vähintäänkin vaalien jälkeen.

Eläkkeet, päivähoito, koulutus, pakkoruotsi, Kreikka-tuet – no jaa.

 

Vielä syksyllä kipinöiviksi vaaliteemoiksi veikattiin sotea ja Natoa.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen syntymisestä ei ollut tietoa, mutta kansan arveltiin innostuvan jakautumaan sen suhteen, hoitaako palvelut julkinen vai yksityinen toimija.

Hankkeen vuolas vellominen johti kuitenkin kansan sote-uupumukseen. Ei kukaan lähde äänestämään kertoakseen, kenelle haluaa aukoa suutaan tai jalkoväliään, kenen antaa mitata verenpaineensa, antaa liuotushoitoa tai kiidättää synnytykseen.

Tärkeintä on päästä hoitoon, kun pitää. Kaikkialla maassa tämäkään ei ole itsestäänselvää.

Nato-jäsenyys oli toinen varma vaalinakki. Venäjän uhittelu Ukrainassa, rautaa rajalle -meininki, sotaharjoitukset, ilmatilaloukkaukset ja sukellusveneet johtivat ajattelemaan, ettemme pärjää yksin. Nato-vastustajien pelastukseksi tuli Ruotsi, jonka kanssa yhteistyöllä kumpikin voi saada lisäaikaa natottomuudelleen. Niinpä tämäkin teema lässähti.

 

Vaaliteemaksi nouseekin niinkin kutkuttava ja lähiöbaareja koskettava aihe kuin talous. Lähiöbaareista on ennenkin yllätetty, esimerkiksi vuonna 2003. Kun kipaisin tällä viikolla Helsingin Itäkeskuksessa, ainoa vaaliteltta oli juuri tämän puolueen. Kansaan vedotaan muun muassa jalkaväkimiinoilla ja kielipolitiikalla, kun kokoomus ja keskusta yrittävät saadaan Suomea nousuun työllä ja taloudella.

Talous toki koskettaakin kaikkien kukkaroa, mutta on nyt melko tylsä aihe: ennusteet ovat yksimielisiä siitä, että matalapaine jatkuu. Työllisyys heikkenee tai ei ainakaan kohene, joten verotulot jurovat ja valtio velkaantuu. Kansalle se tietää työttömyysuhkaa ja sitä, että kunta ja valtio säästävät palveluistaan.

Lapsilisiä leikattiin jo, todella poikkeuksellisesti ja ihmeen pienellä huudolla. Siinä meni hyvä vaaliteema.

Ovatko seuraavaksi liipasimella eläkkeet, hampaat ja asuntolainat?

Kansa pihistelee peloissaan jo nyt, joten rahan kierto hidastuu. Moni ei saa edes ensimmäistä työpaikkaansa. Jokainen puolue halunnee kuitenkin nuoret kouluun, työhön, naimisiin ja pankkilainaa ottamaan. Tämä toivomusketju tarkoittaa, että maassa on kattava kouluverkko, yritykset voivat työllistää, perheitä tuetaan ja asuntoja on. Talous pitää saada kuntoon ja jostakin myös leikata. Paljonko ja mistä? Listat tiskiin, kiitos, toivoo äänestäjä.

 

Äänestäjä haluaa tietää myös, miten kukin puolue pitäisi huolen Suomesta pidemmällä aikavälillä: mitkä ovat vahvuudet ja suunta? Mihin panostetaan: kansainvälisyyteen vai omavaraisuuteen, rakettitieteeseen vai luonnonvaroihin, laajaan sosiaaliturvaan vai omavastuuseen, pitkään koulutukseen vai työn kautta oppimiseen?

Politiikka on valintoja ihmisiä varten. Neljä vuotta on riittävän pitkä aika hukata Suomen kohtalonhetki tai tarttua siihen.

Miettiikö kansa tässä taloustilanteessa sotea tai Natoa?

Ei. Se miettii, kuinka selvitä. Yhä useammalla ikääntyvällä ei ole varaa muuttaa mökistään lähikaupungin kerrostaloyksiöön tai jos on, ei ole pian varaa maksaa edes vastikkeita, kun yhtiöön tehdään putki-, julkisivu- ja kattoremontti. Elämäntyö valuu jonnekin. Tälle ei kai eduskunta voi mitään, tai jos voi, saa monta äänestäjää.

Ankeahko aika tarkoittanee hyvää maaperää pienillekin vaalilupauksille. Kymppejä ja satasia on helpompi ymmärtää kuin miljardeja. Saati sitten valtionvelkaa, kestävyysvajetta, huoltosuhdetta ja kriisinhallintaa.

Meillä menee ehkä vielä liian hyvin, jotta haluaisimme oikeasti kuulla säästö- ja leikkauslistoja.

 

Mutta on kansalle yksi miljardin taalan täkykin. Kun junaliikenne tyssäsi viime tiistaina Pasilan ja Helsingin välille aamuruuhkan aikaan, radalta katosivat sähköt.

Vai oliko se demarien juoni Pisara-radan puolesta? Nyt uusmaalaisen vaalikarjan toivotaan ymmärtävän, kuinka tärkeää on purkaa ratapihan ruuhkia miljardilla eurolla. Tai ehkä kuitenkin korjata nykyisiä kiskoja?

Lue lisää

Kysely: Vanhusten huolto, terveyspalvelut ja työllisyys tärkeimmät kuntavaaliteemat

Mikä saa ehdokkaiden läheiset ja ystävät kuluttamaan vaalityöhön palkatta päiväkausia? MT haastatteli vaalivankkureiden vetäjiä

Näistä asioista äänestetään huhtikuussa: Maaseudun 10 tärkeintä kuntavaaliaihetta

Kaavoitusbyrokratia alas vai kuntalisä ylös? Äänestä ja ehdota maaseudun tärkeimpiä kunnallisvaaliteemoja!