Metsä

Äänekosken biojätille lähti ensimmäinen puukuorma Uuraisilta

Metsä 11.08.2017 Uurainen

"Kovan treenin jälkeen nyt on suorituksen aika", Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä myhäili.


Petteri Kivimäki
Henri Heinonen kuormasi ensimmäistä puuerää Äänekosken biotuotetehtaalle Uuraisilla 40 kilometrin päässä tehtaasta.

UURAINEN (MT)

Äänekosken uudelle biotuotetehtaalle lähti ensimmäinen puuerä tänään perjantaina Uuraisten Pirttimäeltä. Puutavara-autoilija Henri Heinonen vei pian käynnistyvälle jätille mäntykuitupuuta 60 kuutiometrin kuorman metsänomistaja Timo Akselinin harvennusleimikosta.

Metsä Groupin metsäjohtaja Juha Mäntylä totesi, että uuden tehtaan puunhankintaa on valmisteltu runsas kolme vuotta.

"Kovan treenin jälkeen nyt on suorituksen aika", Mäntylä myhäili urheilutermein perjantaina keskisuomalaisessa männikössä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Äänekosken biotuotetehtaaseen on valmistauduttu puun ostoissa jo pitkään. Metsä Group on lisännyt ostomääriä vuodesta 2015 lähtien.

Ostoja kasvatetaan Mäntylän mukaan todennäköisesti myös ensi vuonna.

"Nyt voimme alkaa nostaa myös korjuumääriä."

Korjuumäärät nousevat vähitellen tämän ja ensi vuoden aikana. Kapasiteetiltaan 1,3 miljoonan sellutonnin tehtaan odotetaan pääsevän täyteen vauhtiin noin vuoden kuluttua.

Biotuotetehdas lisää havukuitupuun käyttöä neljä miljoonaa kuutiometriä. Kun mukaan lasketaan hakkuissa kertyvä tukki ja energiapuu, vuotuiset hakkuut kasvavat 6–7 miljoonaa kuutiometriä.

Äänekoskella käytettävä puu tulee Mäntylän mukaan pääosin 100–150 kilometrin säteellä tehtaasta. Biotuotetehdas vaikuttaa kuitenkin puuvirtojen suuntiin ja tehtaiden hankinta-alueiden rajoihin koko maassa.

Autoilija Henri Heinonen totesi, että multialaisen Kuljetus H&H Heinonen Oy:n kohdalla se tarkoittaa, että puukuormien ajo Joutsenoon meneviin rautatiekuljetuksiin loppuu Saarijärvellä ja ajot Äänekosken tehtaalle lisääntyvät.

Mäntylän mukaan valtaosa kasvavasta hankintamäärästä hoidetaan Metsä Groupin entisten sopimusyrittäjien kanssa.

Saarijärveläinen Forest-Linna Oy vastasi Äänekosken uuden tehtaan ensimmäisen puuerän korjuusta: hakkuusta ja kuljetuksesta metsätien varteen.

Forest-Linnan Vesa Kärkkäisen mukaan korjuumäärää on mahdollista lisätä nykyiselläkin kapasiteetilla.

"Tällä hetkellä on ollut pikkasen ylikapasiteettia."

Esimerkiksi viime keväänä koneet seisoivat Kärkkäisen mukaan viisi viikkoa.

Kärkkäinen ei usko, että työvoimapula uhkaisi Äänekosken puunhankintaa. Hän oli vakuuttunut, että ainakin Keski-Suomessa Saarijärven seudulla nuoria metsäkoneenkuljettajia riittää ja että heitä koulutetaan tällä hetkellä riittävästi.

Metsänomistaja Timo Akselinin mukaan puun kysynnässä ei Äänekosken jätti ole vielä näkynyt.

"Kun tehdas pääsee täyteen vauhtiin, täällä lähialueella se kyllä varmasti alkaa näkyä", Akselin uskoi.

Jyväskylässä asuva Akselin sanoo olevansa kaupunkilaismetsänomistaja, joka hoitelee metsäpalstoillaan raivaussahahommat. Muuten Metsäliiton omistajajäsen jättää metsäasiat ammattilaisille.

Äänekosken biotuotetehtaan Akselin tuntee jokseenkin tarkasti. Hän työskentelee osakkaana Protacon-yhtiössä, joka on Valmet Automationin alihankkijana suunnitellut ohjelmistoja biotuotetehtaan prosesseihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit