Metsä

Aarre: Hoiskon kotimainen CLT viedään käsistä – terveellisyys, turvallisuus ja hyvä sisäilma ovat valtteja

Metsä 03.09.2017

Ristiinlaminoitua massiivipuuta valmistavan alajärveläisen Hoiskon aloitus osui parhaaseen mahdolliseen saumaan, keskelle kovaa CLT-buumia. Hoiskon kotimaiselle CLT:lle on kysyntää Australiassa saakka.


Mikko Lehtimäki
Tuotekehityksestä ja myynnistä vastaavan Jukka Peltokankaan yritysidea aisti ajan hengen. Hoisko nousi suoraan CLT-buumin harjalle.

Alajärvellä osattiin haistella kotimaisen ristiinlaminoidun massiivipuun tulemista. Silti ei voitu arvata, millaiseen nosteeseen Hoisko osuisi.

"CLT:n ympärillä on hypetystä, sillä nyt kysytään kaikkea mahdollista. Meidän ei ole juuri tarvinnut markkinoida, vaan meihin otetaan yhteyttä", sanoo hallituksen puheenjohtaja Jukka Peltokangas, joka vastaa myös yhtiön tuotannosta ja kehitystyöstä.

Asiakkaita tuntuu kiinnostavan erityisesti se, että Hoisko CLT:ssä käytetään vain kotimaista mäntyä ja kuusta. Aikaisemmin vain CrossLam Kuhmo on tuottanut kotimaista CLT:tä. Erotuksena kuhmolaisesta tuotannosta Hoiskon tuotteet ovat reunaliimattuja.

"Visiomme on olla vuonna 2020 globaali toimija ja Suomen suurin CLT-valmistaja", määritteli Peltokangas, kun Hoiskon tuotantoa käynnisteltiin Alajärvellä loppuvuonna 2016.

Kesällä 2017 talven visio on jo saavutettu.

Kysyntää ja kiinnostusta on paljon, mutta on vielä vaikea sanoa, miten paljon siitä lopulta toteutuu.

Kotimaanmarkkinat ovat parhaassakin tapauksessa rajalliset. Siksi Hoisko on asettanut tähtäimen heti ulkomaille. Kiinnostus jakautuu nyt suurin piirtein tasan Suomen ja ulkomaiden kesken.

"Kyselyjä tulee Venäjältä, Kiinasta, Indonesiasta, Australiasta. Meidät on löydetty jo aivan globaalisti."

Markkinoinnista vastaava Hanna Ahopelto toteaa suomalaisen puun ja suunnittelun laadun olevan valmis brändi CLT-alalla. Terveellisyys, turvallisuus ja hyvä sisäilma ovat valtteja sekä ulkomailla että Suomessa.

Suomessa ja ulkomailla tulee kuitenkin vastaan sama ajattelun rajoitus: CLT mielletään suurten rakennusten ja vaikeiden infrakohteiden materiaaliksi.

"Todellisuudessa CLT on hyvin yksinkertainen materiaali, joka sopii myös piharakentamiseen ja pientaloihin. Se on niissä yhtä kustannustehokas kuin suuremmissa kohteissa", sanoo Ahopelto.

Lue Aarteen jutusta, mitä haasteita Hoiskon vauhdikkaalla alkutaipaleella on ollut ja miten yritys vastaa kysymyksiin paloturvallisuudesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit