Metsä

Aarteen moottorisahatesti: "Tämä saha ei sovi talvella metsään"

Metsä 17.03.2017

Aarre-lehti teki kahdeksan sahan testin muun muassa tällaisilla suosituksilla: "Sopii vahvakätiselle." "Tehoon nähden painava." "Ei ole talvisaha metsään."


Kari Lindholm
Aarre testasi kahdeksaa sahaa talvioloissa. Kuva tai kuvan saha ei liity testiin.

Aarre-lehti on testannut kahdeksan keskikokoista moottorisahaa talvioloissa. (Aarre 2/2017). Sahojen hinnat ovat 320–540 euroa. Sahoilla hakattiin yhteensä 500 kiintokuutiota talven aikana.

Lehden mukaan sahat olivat "ihmeen kestäviä". Mikään sahoista ei mennyt rikki.

Kokeilun mukaan alle 500 eurolla tai vähemmälläkin saa sahan, joka on täysin riittävä jokavuotiseen polttopuusavottaan tai tavalliseen hankintapuun tekoon.

Sahat eivät kuitenkaan kelpaa kaikille hakkuille. Efco MT 4400:lle suositus kuuluu seuraavasti: "Efco ei ole talvisaha metsään. Pitkälaippaisena se on tarkoitettu polttopuusahaksi. Lyhyellä laipalla kelpaa lauhoilla keleillä myös pienehkölle hankintasavotalle. Kilpailee hinnalla."

McCulloch CS 410 Elite on ollut testaajilla käytössä jo useita vuosia. Sahan suositus kuuluu näin: "Tehoon nähden painava mutta varmakäyntinen saha polttopuiden tekoon ja satunnaisiin metsätöihin."

Yksi sahoista todettiin lujaksi työkaluksi ensiharvennuksille tai rankametsään, toinen perusvarmaksi työkaluksi polttopuiden tekoon ja ajoittaisiin sahatöihin, kolmas on "hinnaltaan kilpailukykyinen ja kestävä saha vahvakätiselle hankintahakkaajalle". Tällä sahalla on painoa 6,3 kiloa.

Yhden sahan todetaan olevan ärhäkkä ja vääntävä saha kaikenlaisille hankintahakkuille. Toinen on vankka, varma ja vääntävä saha yleissahaksi.

Katso Aarteen sahatestivideo

Aiheeseen liittyvät artikkelit