Metsä

Alustavat laskelmat: Suomen metsät eivät ehkä olekaan hiilinielu

Metsä 18.10.2016

EU laskee yhtä ja Luke toista metsien merkityksestä ilmastonmuutokselle.


Kari Lindholm

Euroopan komission ehdottamista lulucf-säännöistä tehdyt alustavat laskelmat vihjaavat, että Suomen metsät eivät olisi hiilinielu, vaan hiilidioksidin päästöjen lähde.

Laskelmat paljastuivat ympäristöministereiden kokouksessa Luxemburgissa maanantaina.

"Emme näe ehdotuksen olevan reilu ja tehokas. Suomessa metsäsektori on hiilinielu ja merkittävä keino taistella ilmastonmuutosta vastaan. Nyt se nähdään päästöjen lähteenä. Se ei ole oikeudenmukaista", maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kommentoi kokouksessa komission ehdotusta.

"Suomen metsien hiilinielu on joinain vuosina yhtä iso kuin koko lulucf-sektorin päästöt yhteensä Suomessa, eikä sitä nyt noteerata", Tiilikainen sanoi MT:lle kokouksen jälkeen.

MT:n tietojen mukaan laskuissa on ristiriitoja. Komissio laskee, että Suomen metsät ovat niukasti hiilinielu, Luonnonvarakeskus Luken tekemät laskut samasta ehdotuksesta esittävät päinvastaista. Tiilikainen oli Luxemburgissa kallistunut Luken laskelmien kannalle.

Luke vahvisti MT:lle, että komission ehdotuksen perusteella tehdyt laskelmat viittaavat lulucf:n sääntöjen pitävän Suomen metsiä päästöjen lähteenä.

MT uutisoi lulucf:stä heinäkuussa (20.7).

Lulucf sisältää maankäytön ja sen muutokset sekä metsätalouden ja se on yksi käytännön työkalu, jolla Pariisin ilmastosopimusta toteutetaan.

Laskentasääntöjä ohjaa pitkälti politiikka, eivätkä ne ota kantaa metsien biologiseen hiilinieluun. Biologisesti Suomen metsät edelleen ovat hiilinielu.

Tiilikaisen mukaan esimerkiksi metsänhoidon merkitystä puun kasvulle ei EU:ssa ymmärretä.

"Sitä ei tunnusteta, että metsänhoidolla voidaan kasvua lisätä tai vähentää", Tiilikainen sanoi.

Tiilikaisen mukaan nyt käytiin ensimmäinen kierros lulucf-keskusteluja. Asiasta ei ole päätetty ja edessä on pitkä vääntö.

"Asiaa käydään nyt läpi virkamiestasolla ja myöhemmin ministeritasolla. Ennustaisin, että Viron puheenjohtajuuskaudella ensi vuoden loppupuolella on ensimmäinen mahdollisuus saada valmista."

Aiheesta lisää keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudessa.

Lue myös:

Suomen metsien hiilinielusta uhkaa tulla päästö

Korjattu 18.10. 7.17 EU:n mielestä Suomen metsät ovat hiilen lähde, eivät nielu kuten tekstissä aiemmin mainittiin.

Korjattu 18.10. kello 12.16. Täsmennetty Luken kantaa laskelmista siitä, että metsät voivat olla päästöjen lähde. Ja korjattu EU:n kannaksi, että metsät ovat nielu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit