Metsä

Taaleri myy 14 000 hehtaarin metsätilat AXA:lle – tiettävästi suurin kauppa Suomessa koskaan

Metsä 11.10.2017

Taalerin ensimmäisen metsärahaston metsät siirtyvät ranskalaiselle vakuutusjätille AXA:lle, joka on aiemmin ostanut metsää UPM:ltä.


Risto Jussila
Ranskalaisen AXA:n nyt ostamat metsätilat sijaitsevat Keski-Suomessa, missä AXA:lla on ollut metsää jo entuudestaan.

Taaleri Pääomarahastot Oy:n hallinnoiman Taaleri Metsärahasto I Ky:n myynnistä on tehty sitova sopimus AXA IM Real Assetsin hallinnoimien yhtiöiden kanssa. Kauppa on määrä saattaa voimaan vuoden 2017 loppuun mennessä. Taaleri kirjaa kaupan toteutuessa noin 2,7 miljoonan euron nettotuottopalkkion, kertoo Taalerin pörssitiedote.

Taalerin ensimmäinen metsärahasto omistaa Suomessa yli 14 000 hehtaarin metsätilat, joissa metsämaata on noin 12 500 hehtaaria. Taaleri perusti rahaston vuoden 2012 lopulla ja rahastoon on sijoittanut 140 sijoittajaa.

”Taalerin ensimmäinen metsärahasto perustettiin noin viisi vuotta sitten ja rahaston sijoittajille realisoituva tuotto ylittää selvästi odotukset nyt tehtävän kaupan myötä. Uskomme vahvasti, että metsät saavat hyvän ja pitkäaikaisen omistajan AXA:sta”, sanoo Taalerin metsäsijoituksista vastaava Jyrki Ketola.

Ketolan mukaan nyt sovittu yksittäinen kauppa metsätiloista on tiettävästi suurin Suomessa koskaan tehty. Suurempia metsäaloja on vaihtanut omistajaa, kun metsäyhtiöiden omistus on vaihtunut. Näin kävi esimerkiksi, kun Kajaani Oy metsineen sulautui Yhtyneisiin Paperitehtaisiin 1989 ja Yhtyneet Paperitehtaat muuttui edelleen UPM-Kymmeneksi vuonna 1996.

Ranskalainen vakuutusjätti AXA on aiemmin ostanut Suomesta metsää UPM:ltä.

AXA:n tiedotteen mukaan Taalerilta ostetut metsätilat sijaitsevat Keski-Suomessa, missä AXA:lla on metsää jo entuudestaan. AXA kehuu metsien sijaitsevan lähellä sahoja ja sellutehtaita.

Maailmanlaajuisesti AXA:lla on noin 35 000 hehtaaria metsiä, joiden arvo on noin 180 miljoonaa euroa.

Taaleri on myynyt jo aiemmin Taaleri Metsärahasto II:n. Taalerille jää vielä Metsärahasto III, jonka rakentaminen on edelleen kesken.

Aiheeseen liittyvät artikkelit