Metsä

Binderholz investoi Suomen tehtaille – työvoimapula ihmetyttää itävaltalaisia omistajia

Metsä 11.10.2017

Itävaltalaisyhtiön omistamat sahat Nurmeksessa ja Lieksassa pyörivät täydellä teholla. Vain työvoiman puute on pienenä murheena.


Kari Salonen
Binderholz on kiinnostunut sahaamaan laadukasta pohjoista puuta. Arkistokuva.

Itävaltalainen Binderholz- puuteollisuuskonserni investoi omistamalleen Nurmeksen sahalle parhaillaan uuden lämpövoimalaitoksen ja kuivaamokapasiteettia. Lämpövoimalan on määrä valmistua tämän vuoden aikana ja kuivaamoinvestoinnin ensi vuoden alkupuolella, kertoo Binderholz Nordic Oy:n toimitusjohtaja Juha Kohonen.

Hänen mukaansa molempien Binderholzin suomalaissahojen, Nurmeksen ja Lieksan, tuotanto pyörii täysillä ja sama tilanne on tämän vuoden alussa Anaika Wood Groupilta ostetuilla höyläämöllä ja liimapalkkitehtaalla Lieksassa.

"Tuotantoa kasvatetaan ja tehostetaan. Ensi vuonna investoidaan lisää."

Yhtiön pienenä murheena on työvoimapula. Tämä on ollut itävaltalaisomistajille ihmetyksen aihe, Kohonen kertoo. Vaikka työttömyyttä on Suomessa paljon, työntekijöiden rekrytointi ei ole helppoa.

Binderholz teki syyskuun lopussa merkittävän yrityskaupan Keski-Euroopassa, kun se sopi ostavansa saksalaisen Klenk Holz -yhtiön Carlyle Groupilta. Kohosen mukaan kaupalla ei ole suoranaista vaikutusta Suomen tehtaille.

"Binderholzin tulo Suomeen perustuu laadukkaaseen puuraaka-aineeseen, jonka avulla Kaukoidän markkinat ovat helpommin saavutettavissa."

Yhtiön suomalaisten sahojen tuotteita toimitetaan osittain omille keskieurooppalaisille tehtaille jatkojalostukseen ja osa menee suoraan asiakkaille Keski-Eurooppaan ja Kaukoitään.

Kohosen mukaan Suomen tehtaat käyttävät valtaosin kotimaista puuta, vaikka Venäjältäkin raaka-ainetta tuodaan hieman.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT