Metsä

MT:n metsäpalvelu käyttäjätestissä: "Näkee, että tiloista maksetaan kovia hintoja"

Metsä 12.10.2017

Aktiivisesti tilamarkkinoita seuraava metsänomistaja ja Metsäkeskuksen metsäasiantuntija testasivat MT:n uutta hintapalvelua.


Rami Marjamäki
Käytännön kaupoissa metsätiloista maksetaan 10–20 prosenttia enemmän kuin tällainen varovainen maksaja tarjoaisi, totesi Metsäkeskuksen johtava asiantuntija Antti Pajula hintapalvelua kokeiltuaan.

MT:n uusi metsän hinta -palvelu on ollut muutaman viikon ajan käytettävissä maaseuduntulevaisuus.fi-verkkosivustolla. Palvelu hakee metsätilat.fi-välittäjäketjun toteutuneista tilakaupoista vertailukohteita, joissa myyty tila on samantapainen kuin tiedustelun kohteena oleva tila.

Pyysimme aktiivisesti tilamarkkinoita seuraavaa metsänomistajaa Ville Hydeniä ja Suomen metsäkeskuksen metsätilarakenteen johtavaa asiantuntijaa Antti Pajulaa testaamaan MT:n metsäpalvelua.

Ähtäriläinen Hyden on seurannut Etelä-Pohjanmaan tilatarjontaa kymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän seuraa mielenkiinnon vuoksi markkinoiden kehitystä Itä- ja Pohjois-Suomessa, vaikka noilta alueilta hän ei hae ostokohteita. Pajula puolestaan seuraa koko maan metsätilojen omistusmuutoksia työnsä puolesta ja hän on myös itse metsänomistaja.

Hyden teki viime kesänä Etelä-Pohjanmaalla tilakaupan, jonka tiedot hän syötti MT:n metsäpalveluun vertaillakseen, millaisia hintoja vastaavista kohteista on tänä vuonna samalla alueella maksettu.

Lähtötiedoiksi syötetään puuston kehitysluokat ja määrä kuutioina sekä tilan pinta-ala ja sijaintimaakunta. Tarvittavat puustotiedot löytyvät metsäsuunnitelmasta tai Metsään.fi-palvelusta. Pajula kehottaa varmistamaan ensin, että Metsään.fi:n tiedot pitävät paikkansa – automaattisesti päivittyvissä tiedoissa voi olla puutteita.

"Palvelu vaikutti aika hyvältä", Hyden sanoo.

"Ensimmäinen vertailukohde osui lähelle. Jos olisin nyt ollut ostamassa tilaa, olisin saanut metsäpalvelun avulla lähellä olevan tiedon hintatasosta."

Pajula kiittelee palvelua helppokäyttöisyydestä. Hän otti testaukseen viisi tilaa, joiden pinta-alat vaihtelevat viiden ja 15 hehtaarin välillä.

"Laskin jokaiselle tilalle omalla tekniikallani, mitä olisin niistä valmis maksamaan. Sen jälkeen hain palvelulla kymmenen osuvinta vertailukohdetta ja laskin niistä hehtaarihinnan keskiarvon."

Vertailun tuloksena viidestä tilasta yksi meni keskiarvona samoihin kuin Pajulan oma hinta-arvio, yhden keskiarvo jäi hieman matalammaksi ja kolmessa vertailutilojen keskiarvohinta oli jopa 20 prosenttia korkeampi.

"Käytännön kaupoissa tiloista maksetaan 10–20 prosenttia enemmän kuin tällainen varovainen maksaja tarjoaisi. Tästä näkee, että tiloista maksetaan kovia hintoja."

Pajulan mielestä yksittäisissä verrokkikaupoissa oli aika paljon hajontaa, mutta kaikkien tarjolle tulleiden keskiarvossa hehtaarihinta alkoi olla kohdillaan.

"Sen mukainen, mitä jostakin tilasta voisi vapailla markkinoilla saada."

Hänen hakuunsa osui myös muutama kummallisuus, yhden tilan hehtaarihinnaksi ilmoitettiin kaksi euroa ja toisen 20 000 euroa. Ne hän arvioi näppäilyvirheiksi ja jätti huomioimatta. Tavanomaisesti metsätilojen hinnat vaihtelevat alle tuhannesta eurosta hehtaarilta noin 5 000 euroon hehtaarilta.

"Pidän tätä hyvänä palveluna. Usein metsätilasta luopumista suunnittelevat mieltävät tilansa vähempiarvoiseksi kuin se todellisuudessa on."

Metsätilakaupan hintatasoa kuvaavat palvelut saavat myös Hydeniltä kiitosta.

"Mielestäni hintatiedoista on selvästi hyötyä. Jokainen tietysti katsoo omista lähtökohdistaan, mitä on valmis maksamaan. Mutta vertailutiedot antavat osviittaa markkinahinnoista."

Hän seuraa metsämaan hintoja myyntiin tulevien kohteiden hintapyynnöistä, Metsälehdestä Hannu Liljeroosin ylläpitämästä hintaseurannasta ja omien tilastojensa avulla.

"Pyydän välittäjiltä tiedon toteutuneesta kauppahinnasta niistä kohteista, joista olen itse jättänyt tarjouksen ja pidän niistä taulukkoa."

MT:n metsäpalvelu

Tuore metsänomistaja ostaa tilansa vapailta markkinoilta

Aiheeseen liittyvät artikkelit