Metsä

Mäntykaupan tulppa aukesi: Korkealaatuisen sahatavaran vienti vetää jälleen

Metsä 20.10.2017

Mäntysahatavaran vienti oli lähes puoli vuotta pysähdyksissä Algeriaan, joka on kalliiden mäntytuotteiden tärkein ostajamaa.


Kari Salonen
Kauppa käy nyt Algeriaan, mutta Westas Group Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kopra uumoilee, että tärkeä markkina-alue säilynee tukkoisena.

Pitkään takunneen mäntysahatavaran markkinatilanne on parantunut. Kaupankäynti on avautunut pohjoisafrikkalaiseen Algeriaan, joka on korkealaatuisen mäntysahatavaran tärkein ostajamaa.

Viime vuonna Algeria oli toiseksi suurin mäntysahatavaran ostajamaa. Suurin oli Egypti, mutta sinne viedään alempia laatuja.

Algerian markkina oli kiinni huhtikuusta syksyyn, yli viisi kuukautta, kertoo Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja ja Westas Group Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kopra. Hän korostaa, että männyn kokonaismarkkinatilanne on kohentunut hieman.

"Maahantuojat ovat nyt saaneet tuontilisenssejä Algeriaan."

Kopran mukaan kallein suma mäntysahatavarasta on seisonut varastoissa Algerian tilanteen vuoksi.

"On suoranainen ihme, että tämä aika on jotenkin selvitty, ettei ole tullut suurempia markkinahäiriöitä. Varastoja on nyt päästy purkamaan."

Hän korostaa kuitenkin, että vientimäärät Algeriaan ovat edelleen olleet selvästi aikaisempaa pienempiä ja todennäköistä on, että markkina säilyy tukkoisena.

"Lisenssejä on myönnetty maaliskuuhun asti. Monen maahantuojan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että on mahdollista tuoda 1–2 laivausta."

Myös männyn suurimmassa ostajamaassa Egyptissä hinta on noussut vähän, Kopra kertoo. Takana on kuitenkin raju hinnanpudotus viime vuodelta.

"Egyptiin viedään paljon pintalautaa. Esimerkiksi vajaasärmäistä 25x100 -laatua tulee lähes kymmenen prosenttia mäntysahatavaran tuotannossa. Sen hinta putosi puoleen keväästä 2016."

Aiheeseen liittyvät artikkelit