Metsä

UPM suunnittelee biojalostamoa Saksaan

Metsä 24.10.2017

Lehtipuupohjaisista raaka-aineista jalostettaisiin tuotteita tekstiileihin, pulloihin, pakkauksiin sekä jäänpoistonesteisiin tai lääkkeisiin ja kosmetiikkaan.


Jarkko Sirkia
UPM aloittaa nyt yksityiskohtaisen kaupallisen ja teknisen esisuunnitteluvaiheen selvittääkseen biojalostamon liiketoimintamahdollisuuden houkuttelevuutta Saksassa. Vaiheen kestoksi on arvioitu noin vuosi.

UPM arvioi mahdollisen biojalostamon rakentamista Frankfurt-Höchstin kemianteollisuuden yritysalueelle Saksaan. Uudenlainen biojalostamo hyödyntää uusinta teknologiaa ja kestävää puuraaka-ainetta. Hankkeen taustalla on yli viiden vuoden teknologiakehitystyö ja pilotointi, UPM:n tiedote kertoo.

Suunnitteilla oleva teollisen mittakaavan biojalostamo pystyisi tuottamaan puupohjaisesta raaka-aineesta vuosittain 150 000 tonnia bio-monoetyleeniglykolia (bMEG), bio-monopropyleeniglykolia (bMPG) sekä ligniiniä. Tuotanto perustuisi keski-eurooppalaisista kestävästi hoidetuista metsistä saatavaan lehtipuuhun.

Bio-monoetyleeniglykolia voidaan käyttää muuan muassa tekstiileissä, pulloissa, pakkausmateriaaleissa sekä jäänpoistonesteissä.

Bio-monopropyleeniglykolin käyttöalueita ovat esimerkiksi komposiitit, lääketeollisuuden tuotteet, kosmetiikka ja pesuaineet.

Ligniiniä voidaan käyttää puupohjaisten tuotteiden sideaineena käytettävissä hartseissa sekä muoveissa, vaahdoissa ja päällysteaineissa. UPM:n vaneriliiketoiminta otti äskettäin käyttöön uuden WISA BioBond -liimausteknologian, jossa öljypohjaista fenolia korvataan ligniinillä.

UPM aloittaa nyt yksityiskohtaisen kaupallisen ja teknisen esisuunnitteluvaiheen selvittääkseen liiketoimintamahdollisuuden houkuttelevuutta. Vaiheen kestoksi on arvioitu noin vuosi.

Jos kaikki valmisteluvaiheet saadaan päätökseen onnistuneesti, UPM käynnistää yhtiön tavanomaisen arviointi- ja valmisteluprosessin koskien mahdollista investointipäätöstä.

"Olemme erittäin innostuneita mahdollisuudesta tuoda markkinoille uusiutuvia biopohjaisia tuotteita korvaamaan fossiilisia materiaaleja", sanoo UPM:n biokemikaaliliiketoiminnan johtaja Juuso Konttinen tiedotteessa. 

"Uusiutuvat raaka-aineet ja tehokkaat prosessit mahdollistavat merkittävästi pienemmän hiilijalanjäljen fossiilisista raaka-aineista valmistettuihin tuotteisiin verrattuna. Lisäksi puu toisen sukupolven raaka-aineena ei myöskään kilpaile ruoantuotannon kanssa. Nämä ovat merkittäviä vastuullisuusnäkökulmia brändinomistajille ja heidän liiketoiminnoilleen".

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT