Metsä

Stora Enson ja UPM:n tarjous Suurelle Savotalle: Metsäyhtiöiden oikeuskulut anteeksi, jos metsänomistaja ei valita hoviin

Metsä 31.10.2017

Sitovaa vastausta metsänomistajilta pyydetään tämän vuoden loppuun mennessä. Metsäliitto ei esitä sovintoa.


Kari Salonen
Käräjäoikeus määräsi Suuren Savotan -kanneryhmään kuuluvien metsänomistajien kunkin maksamaan metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 9 700 euroa. Stora Enson ja UPM:n osuus summasta on noin 7 500 euroa, loput Metsäliiton.

Stora Enso ja UPM ovat lähestyneet Suuren Savotan -kanneryhmän metsänomistajien asianajotoimistoa kirjeellä, jossa esitetään 486 metsänomistajalle sovintoratkaisua.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi elokuussa Suuren Savotan metsänomistajien esittämät vahingonkorvauskanteet ja määräsi metsänomistajat maksamaan Metsäliiton, Stora Enson ja UPM:n oikeudenkäyntikulut. Metsänomistajaa kohti ne olivat yhteensä 9 666,85 euroa.

Oikeudenkäyntikuluista Stora Enson osuus oli 4 017,25 euroa, UPM:n 3 489,77 euroa ja Metsäliiton 2 159,83 euroa.

Käräjäoikeus on antanut tähän mennessä hylkäävät tuomiot 295 kanteesta. Käytännössä hylkäys koskee myös vielä käsittelyssä olevia loppuja kanteita.

UPM:ää edustava asianajaja Antti Järvinen toteaa, että mahdollinen hovioikeusprosessi tulisi oletettavasti kestämään kauan ja aiheuttamaan olennaisia lisäkustannuksia kaikille jutun osapuolille.

"Näin UPM on päätynyt siihen, että se esittää 486 metsänomistajakantajalle sovinnollista ratkaisua."

Stora Ensoa edustava asianajaja Marko Hentunen sanoo, että Stora Enso esittää samanlaista tarjousta Suuren Savotan metsänomistajille.

Jos metsänomistaja luopuu kanteestaan eikä hae muutosta käräjäoikeuden tuomioon, niin UPM tai Stora Enso eivät vaadi tällaiselta luopuneelta kantajalta korvausta oikeudenkäyntikuluista, jotka käräjäoikeus on metsänomistajalle määrännyt.

Metsä Groupin lakiasiainjohtajan Miika Arolan mukaan Metsäliitto ei ole tehnyt vastaavaa sovintotarjousta Suuren Savotan metsänomistajille. Sen enempää hän ei asiaa kommentoi julkisuudessa tässä vaiheessa.

Lue myös:

Kartellikäräjät: Käräjäoikeus hylkäsi kuntien vahingonkorvauskanteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit