Metsä

Suuri Savotta kokoontuu pohtimaan Stora Enson ja UPM:n tarjousta

Metsä 01.11.2017

"Osa on ehdottanut vastatarjouksen tekemistä yhtiöille", puuhamies Reijo Lahtonen sanoo.


Pekka Fali
Stora Enso ja UPM ovat pyytäneet Suuren Savotan metsänomistajilta sitovaa vastausta vuoden loppuun mennessä.

Stora Enson ja UPM:n esittämä sovintotarjous Suuri Savotta -kanneryhmän metsänomistajille on otettu vastaan ryhmän vetäjän Reijo Lahtosen mukaan hieman ristiriitaisin ajatuksin.

Stora Enso ja UPM esittävät, että jos metsänomistaja luopuu vahingonkorvauskanteestaan eikä lähde hakemaan muutosta käräjäoikeuden tuomioon hovioikeudessa, niin UPM ja Stora Enso antavat luopuneelle kantajalle anteeksi metsäyhtiöiden oikeudenkäyntikulut, jotka käräjäoikeus määräsi metsänomistajan maksettavaksi.

"Kyllä tämä mielipiteitä jakaa. Oikeuttahan tässä ollaan hakemassa. Toisaalta moni on ottanut tarjouksen positiivisesti vastaan", Lahtonen sanoo.

Suureen Savottaan kuuluu 486 metsänomistajaa, jotka vaativat Helsingin käräjäoikeudessa Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä yhteensä noin 12 miljoonan euron vahingonkorvauksia yhtiöiden kartellin aiheuttamista puukauppatulojen menetyksistä.

Käräjäoikeus on hylännyt kanteet. Ensimmäiset päätökset käräjäoikeus antoi elokuussa. Käytännössä hylkäys koski kaikkia kanteita.

Suuri Savotta -ryhmän on määrä kokoontua Lahtosen mukaan pohtimaan tilannetta marraskuun aikana.

"Jokainen metsänomistaja tekee päätöksensä itse, mutta paljon on sellaisia näkemyksiä, että pitäisi järjestää tapaaminen ja keskustella asiasta."

Lahtonen kertoo, että Stora Enson ja UPM:n tarjous on nähty myös neuvottelujen avauksena.

"Osa on ehdottanut vastatarjouksen tekemistä yhtiöille."

Helsingin käräjäoikeuden metsänomistajien maksettavaksi määräämät yhtiöiden oikeudenkäyntikulut ovat jokaista metsänomistajaa kohti yhteensä 9 666,85 euroa.

Kuluista Stora Enson osuus oli 4 017,25 euroa, UPM:n 3 489,77 euroa ja Metsäliiton 2 159,83 euroa.

Metsäliitto ei ole tehnyt sovintotarjousta Suuren Savotan metsänomistajille. Metsäliitosta ei asiaa haluta kommentoida tässä vaiheessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit